Waterschap Zuiderzeeland


Persbericht, 30 juli 2007 2007/14

VIDEO ART IN ZUIDERZEEMUSEUM
Voor het eerst toont het Zuiderzeemuseum een video art tentoonstelling in Enkhuizen. Vanaf 20 september is 2MOVE te zien, waarbij gerenommeerde kunstenaars als William Kentridge, Mona Hatoum, Melvin Moti, Olafur Eliasson, Ursula Biemann, Jesus Segura en de Nederlandse Roos Theuws hun visie geven op migratie.

Migratie is van alle tijden. De afsluiting van de Zuiderzee in 1932 leidde tot een migratiegolf van Noord-Holland naar Friesland en vice versa. Mensen trokken weg van Urk en Wieringen. Andere Nederlanders trokken naar het nieuwe polderland. De Noordoostpolder werd zelfs geheel ingericht op basis van ideeën over nieuwkomers en de maakbare samenleving. Speciaal voor de tentoonstelling 2MOVE is een videokunstwerk over het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige IJsselmeer vervaardigd door de Zuid-Afrikaan Zen Marie en de Nederlander Thomas Sykora. In 2MOVE wordt het thema migratie vanuit verschillende internationale gezichtspunten belicht.

De tentoonstelling 2MOVE past binnen het nieuwe beleid van het Zuiderzeemuseum, dat de traditionele thema's en collectie van het museum koppelt aan hedendaagse internationale interpretaties. In de overtuiging dat geschiedenis alleen een betekenis heeft in relatie tot het heden zal het museum zich in toenemende mate richten op verbanden en interpretatie. Hierbij zal het museum gebruik blijven maken van de eigen collectie, maar ook van hedendaagse vormgeving, beeldende kunst en debat.

2MOVE wordt georganiseerd in samenwerking met Murcia Cultural, de culturele organisatie van `La Region de Murcia' in Spanje. Mieke Bal & Miguel Ángel Hernández Navarro zijn gastconservatoren. 2MOVE wordt onder andere mogelijk gemaakt door de Mondriaan Stichting, Stimuleringsfonds voor beeldende kunst, vormgeving en cultureel erfgoed.

De tentoonstelling 2MOVE met video art van 22 kunstenaars is vanaf 20 september 2007 t/m 6 januari 2008 te zien in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen.


Noot voor de redactie,