BouwNed


BouwLokalen zoomt in op toepassing duurzame energietechnieken

De nieuwe serie BouwLokalen van Bouwend Nederland, SBR, Uneto-VNI, BNA, het project SOLARGE en Energietransitie in de Woningbouw (ETW) gaat in op de toepassing van duurzame energietechnieken in de bouw. Onder de titel 'Samenwerken aan duurzame energie in de woningbouw' krijgen bouwers, installateurs, installatieadviseurs en architecten in één middag informatie over de laatste stand van zaken. Praktijkvoorbeelden laten zien dat de toepassing van duurzame energietechnieken terrein wint in de bouw.

De noodzaak van CO2-reductie in de bouw is duidelijk. De energieprestatiecoëfficiënt (EPC) voor woningen, die nu 0,8 is, zal in 2011 naar 0,6 gaan en in 2015 naar 0,4. Als het aan minister Cramer ligt is alle nieuwbouw in 2020 klimaatneutraal. Bovendien gaat de overheid financiële consequenties verbinden aan het nieuwe energielabel (EPBD) in de bestaande bouw.
De toepassing van bijvoorbeeld warmtepompen en zonneboilers- past niet alleen binnen de lijn van de overheid, maar ook binnen de trend naar meer wooncomfort. Bouwers, installateurs, installatieadviseurs en architecten blijken in de praktijk onvoldoende op de hoogte te zijn van de mogelijkheden en voordelen. Ook teleurstellende ervaringen uit het verleden zijn geen stimulans voor verdere introductie van energiebesparende technieken. Het schort vaak aan een goede afstemming van werkzaamheden bij de betrokken partijen. Keuzes die in een vroeg stadium zijn gemaakt, werken door in een latere fase. BouwLokalen laat zien dat DE-technieken uit de kinderschoenen zijn gegroeid en uitstekende perspectieven bieden in nieuwbouw en bestaande bouw. Daarnaast laten wij zien hoe belangrijk een goede samenwerking tussen partijen is.
DE voordelen
Aan de hand van een vergelijking met de conventionele HR-technieken laten sprekers uit de praktijk zien wat de voordelen van duurzame energie zijn. Ook krijgen de bezoekers antwoord op vragen als: hoe zit het met vergunningen voor het gebruik van aardwarmte? Hoe gaan we om met beheer en onderhoud? Hoe verkopen we duurzame energie aan de klant?
Twee praktijkvoorbeelden worden gepresenteerd. Het eerste voorbeeld gaat over een project met een collectieve bron en individuele warmtepompen bij eengezinswoningen. Het tweede spitst zich toe op de vraag hoe partijen beter kunnen samenwerken, geïllustreerd aan de hand van een project waarin warmtepompen, zonneboilers en HR-naverwarming zijn toegepast in de gestapelde bouw. Bezoekers horen waar zij aan moeten denken bij de toepassing van DE-technieken en hoe zij de juiste keuzes kunnen maken.
De serie BouwLokalen 'Samenwerken aan duurzame energie in de woningbouw' wordt gehouden in de periode van 20 september tot en met 31 oktober 2007. In deze periode is een tiental bijeenkomsten gepland op diverse locaties in het land. Wie meer wil weten of zich wil aanmelden kan kijken op www.BouwLokalen.nl .

DATA
donderdag 20 september 2007 - Dordrecht
dinsdag 25 september 2007 - Leeuwarden
woensdag 26 september 2007 - Den Haag
woensdag 3 oktober 2007 - Nuth
donderdag 4 oktober 2007 - Veldhoven
dinsdag 9 oktober 2007 - Doetinchem
donderdag 11 oktober 2007 - Almelo
dinsdag 16 oktober 2007 - Nieuwegein
donderdag 18 oktober 2007 - Bergen op Zoom
woensdag 31 oktober 2007 - Heerhugowaard

Bij deze serie BouwLokalen participeert ETW als nieuwe partij. ETW is een samenwerkingsverband van o.a. installateurs, woningcoöperaties, gemeenten en een energiebedrijf met als doel het creëren van maatschappelijk draagvlak voor duurzame energie. Meer info: www.e-transitie.nl . Bijzonder is ook dat vanuit een Europees project, genaamd SOLARGE, kennis wordt gegeven over zonnewarmtesystemen. Meer info: www.solarge.org

dinsdag 17 juli 2007;