Gemeente Beuningen


Excursie Cyclisch Beheer op 20 september
Donderdag 20 september organiseert Het Dijkmagazijn een excursie die dieper ingaat op Cyclisch Beheer in de uiterwaarden. Voor de veiligheid worden binnenkort doorstroomgeulen aangelegd op de Ewijkse Plaat. Hierbij wordt Cyclisch Beheer toegepast.

Aanleg van geulen als compensatie van plantengroei De groei van wilgen is door de grote grazers in de uiterwaarden niet volledig te stabiliseren. Planten verhinderen de doorstroom van hoogwater. Daardoor hoopt bij hoog water bovenstrooms het water zich enkele centimeters op. Dit kan onze veiligheid in gevaar brengen. Vandaar dat er enkele geulen worden aangelegd ter compensatie. Hierdoor kan het water sneller wegstroomt. Bij de gekozen ingreep worden de oude erosiekrachten van de rivier nagebootst, die ook nieuwe openingen forceerden als het stroombed te smal werd.

Waarom Cyclisch Beheer?
De naam Cyclisch Beheer is gekozen omdat er sprake is van een herhalende cyclus van opbouw en afbraak van de grond. Deze manier van ingrijpen doet meer recht aan de natuurlijke processen en is minder ingrijpend dan volledige kaalslag. De verstoring biedt ook weer kansen voor planten en dieren die zich als pionier in de open delen kunnen vestigen.

Tentoonstelling over Cyclisch Beheer
Het Dijkmagazijn is alle zondagen tot en met 14 oktober geopend van 12.30 - 16.30 uur, er is een tentoonstelling te zien over cyclisch beheer.

Excursie Cyclisch Beheer
Donderdag 20 september, van 20.00 tot 21.30 uur is er een excursie over Cyclisch Beheer. De startplaats is onder brug bij Ewijk. Deelname kost 2,- Euro.
Voor informatie en reserveringen kunt u bellen: 024-677 70 00. Voor meer informatie, zie de website van het Dijkmagazijn: www.hetdijkmagazijn.nl.