Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Onderzoek naar taalvaardigheid van Nederlandse emigranten in Canada Is het mogelijk om je moedertaal te verliezen?

Is het mogelijk je moedertaal te verliezen? Een vraag die velen zichzelf, ongetwijfeld, stellen als op de televisie geëmigreerde Nederlanders moeite hebben met de Nederlandse taal. Merel Keijzer beantwoordt deze vraag in haar proefschrift `Last in First out'.

Taal wordt in verschillende fasen verworven en mensen ontwikkelen zich op taalgebied tot ver in hun puberjaren, aldus Keijzer. Maar wat gebeurt er met de verworven taalvaardigheid als mensen verhuizen naar het buitenland? Uit het onderzoek van Keijzer blijkt dat het vrijwel onmogelijk is je moedertaal volledig te verliezen, maar dat het spreken van een andere taal wel degelijk een negatieve invloed heeft.
Zo blijken Nederlandse emigranten in Canada na verloop van tijd meer moeite te hebben met het vervoegen van werkwoorden, meervoudsvormen en het formuleren van ontkenningen. Tevens werd hun taalgebruik in het Nederlands minder spontaan en vermeden de Nederlandse emigranten complexere taalconstructies.

Volgens Keijzer is het een natuurlijk proces dat de taalvaardigheid van mensen wordt aangetast als zij lange tijd in het buitenland wonen. De manier waarop taal wordt verworven lijkt daarmee een omkeerbaar proces, met andere woorden dat wat als laatste wordt geleerd, verdwijnt als eerste.