Universiteit van Amsterdam

Theater en wetenschap komen samen op festival
Voorstellingen van onder anderen Ko van den Bosch en Justus van Oel

Ter gelegenheid van het 375-jarig bestaan van de Universiteit van Amsterdam (UvA) organiseren de UvA en Stichting CREA het theaterfestival Lang zullen wij leven. Op 20, 21 en 22 september wordt het Binnengasthuisterrein omgetoverd tot een feestelijk festivalterrein waar diverse theaterstukken over wetenschap te zien zullen zijn.

Heiligt de zoektocht naar kennis alle middelen? Waar begint en eindigt de verantwoordelijkheid van de wetenschapper? Deze en andere vragen worden in voorstellingen als Frankenstein van Ko van den Bosch en De ontbrekende 'de' van Justus van Oel aan de orde gesteld. Bezoekers kunnen ook door de 'tunnel vol dilemma's' van theatergroep Tuig reizen, meegaan op een verhalenwandeling van Willem de Ridder of aanschuiven bij een lezing in de literaire salon.

Het muziektheaterstuk Hic sunt literati, met muziek van Chiel Meijering, wordt opgevoerd op en rond het water van de Grimburgwal. De zaak Oppenheimer van Heinar Kipphardt is een klassiek stuk over de ontwerper van de atoombom. Regisseur Feico Sobel combineerde delen van de oorspronkelijke tekst met optredens van hedendaagse wetenschappers. Op donderdag en zaterdag draaien in de wetenschapsbioscoop de hele avond korte films en documentaires.

Elke avond vinden dezelfde vijf hoofdvoorstellingen plaats, die elk met een ander wetenschapsgebied spelen: natuurkunde, geneeskunde, geesteswetenschappen, politicologie en sociologie, en economie. Een kaartje voor een van deze voorstellingen fungeert als passe-partout voor alle andere acts van die avond. Toegangsbewijzen zijn verkrijgbaar in de voorverkoop via de website (8 euro) of bij de festivalkassa op het Binnengasthuisterrein (10 euro).

Het festivalterrein biedt zowel grootse visuele acts als kleine, intieme theaterstukken. Ook zijn er rustige terrassen waar je iets kunt eten of drinken. De voorstellingen duren maximaal veertig minuten, dus bezoekers kunnen meerdere dingen zien op een avond en hun eigen route uitstippelen. Het festival is bedoeld voor alle Amsterdammers en andere geĂŻnteresseerden.

Meer informatie over het programma is te vinden op www.langzullenwijleven.nl.

CREA is de culturele organisatie van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam.

375 jaar Liefde voor de Wetenschap

In 2007 bestaat de Universiteit van Amsterdam 375 jaar en dat wordt gevierd met verschillende bijzondere festiviteiten verspreid over het jaar, waaronder het theaterfestival Lang zullen wij leven. De lustrumviering heeft als thema Liefde voor de Wetenschap. In de lange geschiedenis van de UvA heeft altijd een sterke band bestaan tussen de universiteit en de stad. De UvA nodigt daarom alle Amsterdammers uit om het lustrum samen te vieren.

Verwijzingen
UvA Lustrumsite