Ingezonden persbericht


Rotterdamse hoogbouw in de schijnwerpers tijdens eerste Wolkenkrabberweekend

Persbericht
17.09.2007

Rotterdam is trots op haar hoogbouw: de stad met de bekendste skyline van Nederland viert dit met het Wolkenkrabberweekend. Van 20 tot en met 22 september vindt in het kader van Rotterdam 2007 City of Architecture de eerste editie van dit evenement plaats. Vele wolkenkrabbers in Rotterdam houden open huis met gratis toegang. In en rondom bijzondere gebouwen vindt een gevarieerd programma plaats met entertainment, kunst en cultuur, sport en (vakinhoudelijke) lezingen.

Bijna 20 wolkenkrabbers zijn op vrijdag en zaterdag geopend; van het hoogste appartement in de Montevideo tot de eerste wolkenkrabber van Europa, het Witte Huis. Naast de gratis openstelling van verschillende wolkenkrabbers is er tijdens het Wolkenkrabberweekend een compleet programma rondom sport, spanning en cultuur: NuTuur. De makers van dit programma laten de bezoekers beleven, proeven, kijken en luisteren naar hun visie op de veranderende natuur en de grote stad. Daarnaast is het een pleidooi voor beter kijken.

Het publiek ontdekt met NuTuur dat hoogbouw en natuur heel goed samen gaan tijdens bijvoorbeeld een uniek 1-persoons concert van Eva Meijer over vogels en hoogte, een Tuur en Tekensessie met kunstenaar Laan Irodjojo of de beleving van de interactieve geluidsinstallatie van Toine Horvers. Ook beklimt schrijver en marathonloper Abdelkader Benali met bezoekers de trappen van een wolkenkrabber naar grote hoogte. Naast het NuTuur programma zijn er speciale rondvluchten in een vliegtuig boven de stad, cocktails op 50 meter hoogte met bungelende benen en een kinderprogramma met een Wolkenkrab.

Voor vakinhoudelijk geïnteresseerden organiseert de Nederlandse Stichting Hoogbouw op vrijdag een debat over het huidige hoogbouwbeleid in Nederland. Daarnaast presenteert de Stichting Wolkenkrabbers Rotterdam de publicatie Rotterdam Wolkenkrabberstad, het zevende deel uit de serie ´De Slanke Stad´ met daarin veel aandacht voor de actuele hoogbouwplannen van de stad.

Speciaal voor het Wolkenkrabberweekend schreven de WoordDansers een toepasselijk gedicht dat tijdens de opening wordt gepresenteerd. De WoordDansers zijn de eerste officiële stadsdichters van Rotterdam en brengen rauwe tweestemmige stadspoëzie op beats en punkrockriffs. Tijdens het Wolkenkrabberweekend treden de WoordDansers verschillende keren live op vanuit een hoogwerker bij het WTC. Hetzelfde gedicht wordt op 100.000 paarse posters (naar een concept van Ontwerpbureau De Zaak Besteman) via huis-aan-huis blad de Havenloods en in de binnenstad verspreid. Door deze posters voor hun raam te hangen, kunnen de Rotterdammers zelf hun stad paars kleuren.

Het Wolkenkrabberweekend heeft de ambitie een tweejaarlijks evenement te worden.

De officiële opening van het Wolkenkrabberweekend vindt plaats op donderdag 20 september, 18.30 uur in het Penthouse OVG van Las Palmas (Wilhelminakade 332, Rotterdam)

Voor meer informatie en reserveren: www.wolkenkrabberweekend.nl
---

noot voor de redactie/