Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Actievoerders leggen opblaasvliegtuigen aan de ketting Taxibaanbezetters in hoger beroep

Amsterdam, 19 september 2007 - Op donderdag 20 september dient het hoger beroep, dat 31 actievoerders van Milieudefensie aanspanden tegen de taakstraf die de politierechter hen oplegde voor het bezetten van een taxibaan op Schiphol. De actievoerders protesteerden daar in juni 2006 mee tegen het steeds opnieuw oprekken van de milieuregels voor de luchthaven. Voorafgaand aan de zitting leggen de activisten drie grote (opblaas)vliegtuigen aan de ketting1).

De politierechter in Hoofddorp veroordeelde de 31 activisten op 29 augustus vorig jaar tot een taakstraf van veertig uur. De rechter bepaalde dat door de bezetting van de taxibaan gevaar te duchten was geweest voor het vliegverkeer. De advocaten van de actievoerders, Marq Wijngaarden en Niels van Wersch bestrijden dat. De activisten hadden immers gewacht met het betreden van de taxibaan totdat de aanpalende Polderbaan door Schiphol buiten gebruik gesteld was. Zo'n procedure vindt diverse malen per dag plaats, als een baan van functie wisselt.

Wie: 31 Actievoerders van Milieudefensie Wat: Hoger beroep tegen het vonnis van de politierechter1) Waar: Gerechtshof Amsterdam, Prinsengracht 436, Amsterdam Wanneer: Donderdag 20 september. Zitting om 9.00 uur, actie om 8.30 uur.

Met de bezetting van de taxibaan protesteerden de actievoerders tegen het voornemen van het vorige kabinet om Schiphol opnieuw meer groeiruimte te geven. Die discussie is onverminderd actueel. Sinds de actie nam het vliegverkeer al weer met vier procent toe, bijna 20.000 extra vluchten. Milieudefensie vindt het onacceptabel dat de luchtvaartsector, nu al verantwoordelijk voor tien procent van de Nederlandse bijdrage aan het broeikaseffect, steeds meer broeikasgassen mag uitstoten en herrie mag maken. Reden voor de actievoerders om voorafgaand aan de rechtszitting drie vliegtuigen symbolisch aan de ketting te leggen