Politie Friesland

Politieberichten donderdag 20 september

Fryslân, 20-09-2007 o Politieberichten van woensdag 19 september 07.00 t/m donderdag 20 september 07.00 uur.

Appelscha: politie rond onderzoek naar vernielingen af
De politie heeft een onderzoek naar de vernielingen op een camping aan de Roggeberg en bij een Golfresort in Appelscha afgerond. Tijdens het onderzoek werden drie minderjarige verdachten gehoord. Een vierde verdachte, een 15-jarige jongen uit Groningen, moet nog worden gehoord.
Na verhoor bekende het trio dat ze in de nacht van 10 op 11 augustus flinke vernielingen hadden aangericht. Zo werden de ramen van een huisje vernield en vernielingen aangericht aan tenminste zes autos. De verdachten komen uit Bolsward, Gaasterlan-Sleat en Appelscha en zijn in de leeftijd van 15 en 16 jaar. De totale schade van de vernielingen ligt tussen de 11.000 en 16.000,- euro. Na verhoor en een proces-verbaal mochten de drie verdachten het politiebureau verlaten, dit in afwachting van verdere strafvervolging.

Vlieland: brand in tent
De politie heeft dinsdagavond de brandweer en het ambulancepersoneel geassisteerd bij een brand in een tent op een camping aan de Kampweg. Tijdens het verwisselen van een gasflesje ontstond brand. De bewoners van de tent, een gezin uit Venlo, konden tijdig de tent verlaten. De 24-jarige vrouw liep hierbij lichte verwondingen op aan haar voet. Haar 26-jarige man bleef ongedeerd, evenals hun drie maanden oude baby. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de tent geheel verloren ging. Het gezin is elders op het eiland ondergebracht.

Oudemirdum: inbraak in kantine
De politie onderzoekt een inbraak in een sportkantine aan de Sminkewei. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een raam. Het gehele pand werd doorzocht, waarbij een tosti-apparaat en de inhoud van een kassa werd weggenomen. Namens de sportvereniging deed een 62-jarige inwoner van Lemmer aangifte.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
De politie heeft dinsdagochtend in Leeuwarden een 44-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de hennepkwekerij, die afgelopen vrijdag aan de Marshallweg door de politie is opgerold (zie ook de politieberichten van zaterdag 15 september). Daarnaast heeft de politie dinsdagochtend in dit zelfde onderzoek een inval gedaan in een pand aan de Sint Jacobsstraat. In het pand werd een droogruimte voor hennep aangetroffen. De aangetroffen spullen zijn in beslag genomen en vernietigd. De politie heeft de zaak verder in onderzoek. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Boijl/Oosterstreek: snelheidscontrole na klachten van bewoners De politie heeft woensdag op twee locaties snelheidscontrole gehouden naar aanleiding van klachten over te snel rijden. De eerste controleplek was de Boijlerweg, een 30 km/u zone. Hier werden van de veertig gepasseerde bestuurders acht man bekeurd. De snelheden varieerden van 46 tot 54 km/u. De tweede controleplaats was de Oosterstreek, ook een 30 km/u zone. Zeven van de circa 30 gecontroleerde bestuurders kregen een bekeuring. De snelheden varieerden hier van 51 tot 77 km/u.

Damwoude: aanrijding met letsel
De politie zoekt getuigen van een aanrijding op de Hoofdweg op woensdagmiddag omstreeks 14.10 uur. Een 42-jarige vrouwe reed met haar personenauto over de Hoofdweg in de richting Veenwouden. Ter hoogte van een woning sloeg ze linksaf om een inrit in te rijden. Daarbij stak ze het naast de rijbaan gelegen het fietspad over. Daar haalde op dat moment een 16-jarige jongeman uit Veenwouden op de bromfiets juist een groep fietsers in. Hij raakte de achterzijde van de auto en kwam ten val. Hij is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. Om de toedracht van de aanrijding verder te onderzoeken komt de politie graag in contact met de groep fietsers. Zij kunnen zich melden op telefoonnummer 0900 8844. Informatie wordt altijd vertrouwelijk behandeld.

Brantgum: politie bekeurt overtreders, schooljeugd beloont correcte bestuurders
De politie heeft woensdagmiddag samen met de lokale schooljeugd een snelheidscontrole gehouden op de Ids Wiersmastrjitte. Daar mag momenteel in verband met werkzaamheden maar 30 km/u gereden worden. Het verkeer uit de richting Holwerd werd met de lasergun gecontroleerd en iedereen werd aan de kant gezet. Bestuurders die maximaal tien km/u te hard reden kregen een waarschuwing. Bestuurders die harder dan 40 km/u reden, twee man (45 en 47 km), kregen een bon van de politie. Alle bestuurders die zich aan de snelheid hielden, kregen van de schooljeugd een bonbon.

Sumar: diefstal kluis
De politie onderzoekt de diefstal van een kluis uit een pand aan de Bosweg. De inbraak is woensdagmiddag gepleegd. De complete kluis is gestolen, met enkele honderden euros inhoud. Aangifte is gedaan door een 60-jarige inwoner van Drachten.

Leeuwarden: 75 bekeuringen bij controle, agressieve vrouw aangehouden De politie heeft woensdagmiddag een brom- en snorfietscontrole gehouden in de omgeving van de Gardeniersweg. Er zijn 49 voertuigen gecontroleerd. De snelsten werden gemeten op 79, 80 en 70 km. Daarnaast had een aantal brommers gladde banden. In de Coornhertstraat zijn 12 autos bekeurd omdat ze tegen de rijrichting inreden. Op het Zuiderplein is s avonds gecontroleerd op fietsers die door rood licht reden: dit leverde 12 bekeuringen op. Ook nog eens 25 fietsers kregen hier een bekeuring omdat ze geen verlichting voerden. Verder is op diverse plaatsen bekeurd voor het rijden met een mistlamp, niet handsfree bellen, rijden zonder helm en het vervoeren van een kind zonder kinderzitje. In totaal zijn 75 bekeuringen uitgeschreven. Op de Hollanderdijk is s avonds nog een 39-jarige vrouw uit Leeuwarden aangehouden. De vrouw fietste zonder verlichting. Toen ze hoorde dat ze een bekeuring kreeg, ontstak de vrouw in woede. Ook beledigde de vrouw de agent, ze noemde hem eikel. Tevens gaf ze de agent nog in een klap in zijn gezicht. Hierop is de vrouw aangehouden. Terwijl ze geboeid werd, zag ze nog kans een andere agent tegen zijn scheenbeen te schoppen. De agent doet aangifte van belediging en mishandeling door de vrouw.

Joure: bromfietser onder invloed onderuit
De politie heeft woensdagavond een onderzoek ingesteld naar een eenzijdig ongeval waarbij een 48-jarige man uit Vegelinsoord gewond raakte. De man, vermoedelijk onder invloed van alcohol, reed met een krat bier achterop zijn bromfiets over de Vegelinsweg. Door onbekende oorzaak kwam, hij ten val. Hij raakte gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Daar is ook een bloedproef van hem afgenomen.

Leeuwarden: inbraak in school
De politie telt een onderzoek in naar een inbraak in en school aan de Dr. Jacob Botkeweg. Men kwam donderdag kort na 02.00 uur binnen na het vernielen van een ruit. Door de politie is direct een onderzoek in de omgeving ingesteld, helaas zonder resultaat. Ook een politiehond kon geen spoor naar de dader(s) vinden. Het is nog niet bekend wat er weg is, vermoedelijk een computer.