Rechtbank Leeuwarden


Het Friese Land wint kort geding over aanbesteding thuiszorg

Thuiszorginstelling Het Friese Land is door de president van de rechtbank in het gelijk gesteld in een kort geding over de aanbesteding van de thuiszorg in noord-west Friesland. Het Friese Land heeft er over geklaagd dat op de aanbesteding ook was ingeschreven door een aantal instellingen die gefuseerd zijn, terwijl dat op grond van het bestek verboden is. De rechter deelt de mening van Het Friese Land dat het bestek zo moet worden geïnterpreteerd dat van instellingen die (bestuurlijk) zijn gefuseerd, maar één instelling mag meedoen aan de inschrijving.

Omdat de gefuseerde instellingen centraal worden bestuurd en ook feitelijk samenwerken (gezamenlijke keuken, automatisering) kunnen zij voordeliger inschrijven. Het bestek schrijft echter voor dat van die instellingen dan maar één mag inschrijven, omdat er tussen die gefuseerde instellingen geen echte concurrentie bestaat. De aanbestedende Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân heeft dit bij de inschrijving ten onrechte niet onderkend, aldus de rechter in zijn vonnis van 19 september 2007.

In het vonnis is de Dienst verboden om met een gedeelte van de aanbesteding verder te gaan. Dat is het deel waarbij Het Friese Land belang heeft omdat zij mogelijk voor gunning in aanmerking was gekomen wanneer de aanbesteding op de juiste manier was verlopen. Verder zijn de vorderingen van Het Friese Land afgewezen omdat zij onvoldoende belang had bij de andere gedeelten van de aanbesteding en omdat haar klachten over onvolledige informatie door de rechter zijn afgewezen.

LJ Nummer

BB3917

Bron: Rechtbank Leeuwarden Datum actualiteit: 20 september 2007 Naar boven