Verzekeraars wisselen gegevens schadevrije jaren geautomatiseerd uit

20/09/2007 09:37



Verbond Van Verzekeraars



Het Verbond van Verzekeraars is met motorrijtuigenverzekeraars overeengekomen dat royementsgegevens vanaf 1 september 2007 geautomatiseerd uitgewisseld worden. Beëindigingsgegevens en informatie over het aantal positieve dan wel negatieve schadevrije jaren van verzekerden worden voortaan geregistreerd in het zogenaamde systeem Roy-data. In Roy-data worden de royementsgegevens met een positief aantal schadevrije jaren maximaal tien jaar bewaard.

Voor autobezitters betekent deze geautomatiseerde werkwijze dat zij geen royementsverklaring meer hoeven door te sturen als zij overstappen naar een andere verzekeringsmaatschappij. Bij beëindiging van hun autoverzekering ontvangen zij van hun oude verzekeraar nog wel een royementsbevestiging. Hierop staat informatie over het aantal opgebouwde schadevrije jaren, zoals is vastgelegd in Roy-data. Het aantal schadevrije jaren is van belang voor de vaststelling van de premiehoogte van een autoverzekering.

De oude werkwijze met papieren royementsverklaringen is achterhaald en bewerkelijk. Met de ingebruikname van Roy-data kunnen motorrijtuigenverzekeraars een aanmerkelijke efficiencywinst behalen. Ook het zoekraken van de papieren royementsverklaringen bij verzekerden behoort hiermee tot het verleden. ABZ Nederland heeft het systeem Roy-data gebouwd en draagt zorg voor de technische exploitatie. Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (EPS) is namens het Verbond van Verzekeraars opdrachtgever en exploitant van het Roy-data systeem.