AutoRai

Gratis aardgas thuisvulinstallatie voor potentiële Opel CNG-rijders

(9/20/2007)
Opel gaat bij de eerste vijftig klanten die een nieuwe Opel Zafira CNG (Compressed Natural Gas - aardgas) of Opel Combo CNG aanschaffen geheel gratis een thuisvulinstallatie plaatsen. Hiermee kan de klant gewoon thuis voor de deur de auto voltanken met aardgas. Een vergelijkbaar aantal Opel-dealers zal ook zoân thuisvulinstallatie geïnstalleerd krijgen, wanneer zij een CNG-model gaan inzetten voor vervangend vervoer of proefritten. Dit maakt de fabrikant bekend tijdens de Week van de Vooruitgang (16 tot en met 22 september), waarin de voordelen van het rijden op aardgas landelijk onder de aandacht wordt gebracht.

Opel start dit bijzondere initiatief om haar milieuambities kracht bij te zetten en de vraag naar modellen die op aardgas rijden extra te stimuleren. De thuisvulinstallatie stelt de klant in staat zijn Zafira CNG of Combo CNG thuis â bijvoorbeeld âs nachts â te vullen met aardgas en op milieuvriendelijkere wijze aan het verkeer deel te nemen. Met deze actie onderstreept Opel de behoefte om op korte termijn een commerciële infrastructuur voor het tanken van aardgas te creëren en wil het alvast de vraag voor deze brandstof stimuleren. Tevens promoot Opel hiermee dat aardgas een van de pijlers is in de milieustrategie van het merk.

Ook met de actie richting de Opel-dealers wil het merk duidelijk laten blijken dat aardgas een serieus alternatief is. Door de inzet van CNG-demonstratiemodellen op deze wijze te stimuleren, kunnen meer (potentiële) klanten de voordelen van het rijden op aardgas ervaren, via proefritten of vervangend vervoer op aardgas. Hiermee zal Opel binnen afzienbare termijn een landelijk bereikbare testvloot operationeel hebben.

Het eerste systeem is onlangs bij een dealer geplaatst: Opel-dealer Wander in Assen heeft het systeem inmiddels in gebruik genomen en zet een Zafira CNG als demo in. Ook Opel-dealer Vriens AutoCenter in Breda heeft sinds twee weken een systeem operationeel.

De thuisvulinstallatie is afkomstig van de Canadese fabrikant Fuelmaker en luistert naar de naam Phill. Verkoop en distributie in Nederland wordt verzorgd door de firma Teesing Systems uit Rijswijk, de installatie door de firma Meurs uit Lochem.

Voor de aftrap van deze primeur in Nederland koos Opel bewust de âWeek van de Vooruitgangâ die van 16 tot en met 22 september in tal van gemeenten en provincies plaatsvindt. De Week van de Vooruitgang is een initiatief van de Europese Commissie om mensen bewuster te maken van hun mobiliteit en medeverantwoordelijkheid voor het

milieu. Gedurende de hele week trekt een karavaan van aardgasvoertuigen, waaronder diverse Opel CNG-modellen, door het land om de voordelen van het rijden op aardgas te promoten. Hierbij wordt ook de Phill thuisvulinstallatie getoond. Een schema van de route is te vinden op www.weekvandevooruitgang.nl.

Opel loopt al jaren voorop bij de ontwikkeling van autoâs die op aardgas kunnen rijden. De fabrikant biedt inmiddels al zes jaar CNG-modellen aan en mag zich in het thuisland Duitsland absoluut marktleider noemen. Rijden op aardgas wordt steeds populairder nu voldoende is aangetoond dat het om een bewezen en betrouwbare techniek gaat. Wereldwijd rijden inmiddels zeer veel personenautoâs, bestelautoâs, autobussen en vrachtwagens op aardgas rond. Ook het netwerk van tankstations waar aardgas kan worden getankt, breidt zich gestaag uit.

De voordelen van het rijden op aardgas zijn aanzienlijk. Opel maakt voor zijn aardgasmotoren gebruik van zogeheten
monovalentplus-techniek. De specifiek op aardgas afgestemde monovalentplus-krachtbron levert een rendement dat al gauw zoân 20 procent hoger ligt dan dat van een vergelijkbare bi-fuelmotor die op zowel benzine als aardgas kan draaien.

Een belangrijk voordeel van het rijden op aardgas schuilt in de lagere emissiewaarden. De uitstoot van CO2 ligt 20 à 25 procent lager dan die van vergelijkbare benzineversies. Ook in de onderlinge vergelijking met dieselmotoren scoren de CNG-varianten uitstekend. De Zafira CNG stoot bijvoorbeeld 80 procent minder stikstofoxiden (NOx) uit dan vergelijkbare dieselvarianten. De emissie is bovendien vrij van roetdeeltjes. Ook stoot hij 80 procent minder zwavelverbindingen uit dan zwavelarme dieselverbruikers. De emissie van benzeen valt eveneens in het voordeel van de CNG-modellen uit: de reductie van de benzeenemissie ten opzichte van vergelijkbare benzine- en dieselversies bedraagt maar liefst 97 tot 100 procent.

Ten slotte zijn er nog voordelen op het prijstechnische vlak. Een volle tank aardgas kost ongeveer 40 procent minder dan een vergelijkbare tank diesel en tot wel 55 procent minder dan een vergelijkbare tank benzine. De huidige richtprijs van aardgas bedraagt ⬠0,66 per kilo. Het gemiddelde verbruik van de Zafira 1.6 CNG bedraagt 5,0 kg per 100 kilometer en de Combo op aardgas verbruikt zelfs nog minder. De CNG-modellen van Opel vormen dus niet alleen een milieubewust, maar ook bijzonder economisch alternatief.

In het huidige modellenprogramma van Opel zijn CNG-modellen opgenomen van de Zafira, de Combo en de personenauto-uitvoering van de Combo, de Tour. De goedkoopste Zafira CNG is de 1.6 TWINPORT CNG in Essentia-uitvoering met een vanafprijs van ⬠29.445,-. De prijzen van de Combo beginnen bij ⬠13.500,- excl. BTW/BPM voor de basis bedrijfsauto-uitvoering, terwijl de goedkoopste Combo Tour Essentia ⬠22.830,- kost.