Gemeente Geertruidenberg


Centrumontwikkeling Raamsdonksveer

In de raadsvergadering van 30 augustus is het plan van aanpak voor de centrumontwikkeling van Raamsdonksveer vastgesteld. Dit plan van aanpak beschrijft de route die leidt tot de concrete herontwikkeling van het centrum.

Het einddoel is het ontwikkelen van een definitief en haalbaar ontwerp voor het centrum met bijbehorende overeenkomsten met betrokken partijen. Op basis van deze overeenkomsten zal het centrum van Raamsdonksveer vervolgens daadwerkelijk worden opgeknapt.

In 2006 heeft stedenbouwkundig bureau Croonen in opdracht van de gemeente een ambitienotitie gemaakt voor de inrichting van het centrum. In deze notitie zijn oplossingen geformuleerd voor problemen die in het centrum spelen. Dit zijn bijvoorbeeld verkeer, parkeren en de inrichting van het winkelgebied. De ambitienotitie van Croonen is een ideaalplaatje dat weergeeft hoe Raamsdonksveer het beste zou kunnen worden ingericht.

De volgende stap in de centrumontwikkeling is het concreter maken van het ideaalplaatje. Door gesprekken te voeren met belanghebbenden is adviesbureau H&S Adviseurs begonnen met het in kaart brengen van de kansen en knelpunten in de herontwikkeling van het centrum. Ook is de wenselijkheid van bepaalde onderdelen van de ambitie ter sprake gebracht. Aan de hand van deze inventarisatieronde is een plan van aanpak opgesteld. H&S Adviseurs start samen met de gemeente met de uitvoering van het plan van aanpak. Ondernemers en inwoners van het centrum en andere belanghebbenden worden daarbij betrokken. Het eindresultaat van deze fase is een definitief ontwerp voor het centrum. In het ontwerp komen de volgende punten aan de orde: ontwikkeling van winkels, het opknappen van de openbare ruimte (verlichting, straatmeubilair, bestrating, groen en dergelijke), ontsluiting van het centrum, parkeren etc. Het ontwerp is voorjaar 2008 gereed.