Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Bestuurlijke inspectietocht in de Zuidplaspolder

oomen.jpg (10 Kb)

Op woensdagmiddag 12 september 2007 heeft de territoriale commissie Ringvaartdistrict aangevuld met een aantal geïnteresseerde leden van de Verenigde Vergadering een inspectietocht gehouden in het gebied Zuidplaspolder.

Een drietal projecten is bezocht.

Allereerst het gronddepot aan de Zuidelijke Dwarsweg op de grens van Waddinxveen en Moordrecht. Dit depot ligt er al enkele jaren en moet nu aan het einde van 2007 verwijderd zijn. Probleem hierbij is dat de grond teerhoudende elementen bevat. De precieze samenstelling van de grond is nog onduidelijk en daarmee ook de hoeveelheid die als verontreinigd afgevoerd moet worden. Het zeven van de grond is een van de opties, zodat een deel nog gebruikt kan worden. Een toelichting op dit project is gegeven door de heer Wijnstekers.

Vervolgens is een bezoek gebracht aan het gemaal op het bedrijventerrein Distripark/Doelwijk in Waddinxveen. Een terrein in het bijzonder bestemd voor bedrijven met een logistieke en transportfunctie. Op dit terrein is een nieuw gemaal gebouwd voor de waterafvoer van genoemd bedrijventerrein, maar ook van de nieuw te bouwen woonwijk Triangel in Waddinxveen. Met een persleiding van ca. 7 km lengte wordt water afgevoerd naar de zuiveringsinstallatie Kortenoord in Nieuwerkerk aan den IJssel. De persleiding loopt van het Distripark langs de 5de Tocht en vervolgens langs de spoorlijn Gouda - Rotterdam naar Kortenoord.

Een soortgelijk gebouw in de vorm van een "schoepradar" is gerealiseerd op het bedrijventerrein Gouwe Park in Moordrecht. Dit gemaal zal ook de waterafvoer van de nieuw te bouwen wijk Westergouwe gaan regelen. Tegelijk met deze persleiding is een rioleringsbuis aangelegd, waardoor een aantal woningen in het buitengebied van Moordrecht en een deel van Waddinxveen op de riolering is aangesloten. Een win-win oplossing dus.

De heren Peeters (projectleider) en Speelman (beleidsadviseur stedelijk water) zorgden voor een uitgebreide toelichting, waarbij duidelijk werd dat dit project een aanloop van ca. 8 jaar vergde. De definitieve oplevering van het gemaal zal nog dit jaar plaatsvinden.

ringvaart1_small.jpg (17 Kb) ringvaart2_small.jpg (22 Kb)

Als laatste hebben we gekeken naar het project "verbreding 3de en 4de Tocht".

Noodzakelijk voor waterberging o.a. vanwege de plannen in de Zuidplaspolder. Met name de 4de Tocht wordt verbreed van 6 meter nu naar ca. 20 meter. Hiertoe wordt overleg gevoerd met de grondeigenaren om de "koppen" van de percelen aan te kopen ten behoeve van de gewenste en noodzakelijke verbreding. In verband met subsidiemogelijkheden zal dit project in 2010 uitgevoerd moeten zijn.

Nadrukkelijk is gekozen voor verbreding van de tochten in plaats van het creëren van grote watervijvers. Dit past in het typische "slagenlandschap" van de droogmakerij Zuidplaspolder en zal ook voor de langere termijn het transport van het water door de polder verzekeren. Genoemde plannen zijn opgenomen in het ISP (Intergemeentelijk Structuurplan) voor de Zuidplas. Dit plan is door de vijf zuidplasgemeenten (Gouda, Moordrecht, Nieuwerkerk aan den Ijssel, Waddinxveen en Zevenhuizen-Moerkapelle) geaccordeerd.

Bij het project verbreding tochten hebben we een uitstekende toelichting gekregen van de projectleider van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, de heer Van der Kroef.

De inspectietocht stond onder leiding van de heer Johan Helmer, die dit zoals we van hem gewend zijn, prima heeft verzorgd.

In het wegrestaurant de Pleisterplaats in Moordrecht hebben we nog even nagepraat over deze inspectietocht.

Jan Oomen

Lid van de Verenigde Vergadering (HHSK)