Gemeente Abcoude


Burgemeester Des Tombeweg: de feiten

Waarom moet er aan de weg gewerkt worden?
Waarom moet dit nu?
Alternatief?
Moeten de bomen echt gekapt worden?
Kapvergunningsprocedure
Planning
Start werkzaamheden
Kapvergunning boom

De gemeente heeft gemerkt dat er nog steeds veel onduidelijkheid is over de werkzaamheden aan de Burgemeester Des Tombeweg. Daarom volgt hier informatie over het hoe en waarom van de werkzaamheden. Wij gaan daarbij in op de belangrijkste vragen die wij binnen hebben gekregen.

Waarom moet er aan de weg gewerkt worden?

In het Meerjaren Onderhoudsplan Wegen waren de werkzaamheden aan de Burgmeester des Tombeweg ingepland voor 2009, omdat technisch onderhoud dan noodzakelijk is. Dit heeft vooral te maken met de oneffenheden in de weg, die veroorzaakt worden door de wortels van de bomen die de weg op sommige plekken omhoog duwt. Naar aanleiding van toenemende klachten van de bewoners van de Doude van Troostwijklaan over het geluid van de Burgemeester Des Tombeweg en enkele gevaarlijke populieren, heeft de gemeente in het voorjaar 2007 zelf een visuele inspectie gedaan. Bij deze inspectie is gekeken naar de toestand van de weg, het opdrukken van de betonplaten door de wortels en de vitaliteit van de bomen. Hierbij bleek dat de bomen kaprijp zijn en in sommige gevallen gevaar kunnen opleveren voor weggebruikers (vallende takken en/of bij storm de kans op omvallende bomen). Omdat de gemeente Abcoude groot belang hecht aan de veiligheid van weggebruikers, hebben wij in het voorjaar besloten tot kap van de bomen en uitvoering van de werkzaamheden aan de weg.

Waarom moet dit nu?

De werkzaamheden moeten nu uitgevoerd worden, omdat de wegen waarover een omleidingsroute wordt gelegd, dit jaar opnieuw worden ingericht. Deze dan nieuwe wegen in de woonwijken zijn niet sterk genoeg om het extra vracht- en busverkeer aan te kunnen. Dat zou betekenen dat de nieuwe wegen direct weer kapot zouden zijn.
Nog een reden is dat Waternet dit jaar een duiker onder de weg gaat aanleggen, om het waterpeil in twee sloten te beheersen. Het aanbrengen van de duiker onder de bestaande weg is duur. Vanuit kosten- en efficiencyoverweging is daarom besloten de werkzaamheden dit jaar uit te voeren, in plaats van in 2009. Dit scheelt het opnieuw bestraten van de omleidingroutes en de investering van het aanbrengen van een duiker onder de bestaande weg. Daarnaast wordt de overlast voor alle weggebruikers op deze manier het meeste beperkt.

Alternatief?

U vraagt zich wellicht af waarom de gemeente er niet voor heeft gekozen de Burgemeester Des Tombeweg op te knappen met behulp van de zogeheten SAMI-methode. Bij deze methode kunnen betonplaten blijven liggen en wordt na het aanbrengen van een tussenlaag de huidige weg geasfalteerd. Deze methode is technisch onmogelijk bij deze weg, omdat de betonconstructie en fundering daarvoor ongeschikt zijn. Overigens is de SAMI-methode veel duurder dan de gekozen methode. Ook het gewoon asfalteren van de weg is geen oplossing, omdat de hobbels dan in de weg aanwezig blijven.

Moeten de bomen echt gekapt worden?

Tijdens de informatiebijeenkomst over de werkzaamheden aan de Burgemeester Des Tombeweg op 5 september, is gebleken dat tegen de voorgenomen kap van de bomen veel weerstand heerst bij een deel van de bewoners van Abcoude. De gemeente heeft daarom besloten de bomen aan een nader onderzoek te onderwerpen door een externe, onafhankelijke bomendeskundige. Dit is in de raadsvergadering van 6 september besproken. Het onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van een Virtual Trees Assessment (VTA). Hiermee kan de deskundige met geluidsgolven de staat van de binnenkant van de boom objectief meten. De bomendeskundige beoordeelt aan de hand van de staat en leeftijd van de bomen of de kans op het vallen van takken en omwaaien van de bomen zo groot is, dat dit een gevaar oplevert voor de weggebruikers. De populieren en twee wilgen worden onderzocht.

Kapvergunningsprocedure

Op dit moment loopt geen kapvergunningsprocedure voor de Burgemeester Des Tombeweg. Als uit het onderzoek blijkt dat (enkele) populieren gevaar opleveren voor de weggebruikers, dan worden deze gekapt. Hiervoor zet de gemeente dan een kapvergunningprocedure in gang. Wij publiceren dit op de gebruikelijke wijze, onder andere in de Abcoude Rondom in de VAR, bij de officiële mededelingen. Als blijkt dat de bomen de komende jaren geen gevaar opleveren voor weggebruikers en wanneer de levensduur minimaal vijftien jaar is en er geen onacceptabele overlast ontstaat door de wortelgroei, dan blijven ze staan.

Planning

In de eerste week van oktober onderzoekt de bomendeskundige de bomen. Dezelfde week nog verwachten wij het resultaat van dit onderzoek. Zodra dit gereed is, maakt de gemeente het resultaat én de vervolgstappen bekend via de Abcoude Rondom en de website. Het onderzoeksrapport is openbaar toegankelijk en wordt eveneens zodra deze gereed is gepubliceerd op de website. Wanneer de bomendeskundige kap aanbeveelt, laat de gemeente nog een ecologisch onderzoek uitvoeren, tenzij er noodkap gepleegd moet worden. Er is sprake van noodkap wanneer de bomen acuut gevaar voor de weggebruikers opleveren.

Start werkzaamheden

De werkzaamheden aan de Burgemeester Des Tombesweg zijn volgens planning op 17 september gestart, alhoewel het nu nog niet bekend is of de bomen wel of niet gekapt worden. Deze werkzaamheden leveren echter geen gevaar op voor de bestaande bomen omdat begonnen wordt met het fietspad. De werkzaamheden aan de weg zelf staan gepland vanaf 8 oktober. Dan is bekend of er wel of niet gekapt gaat worden. Als er niet gekapt gaat worden zal de gemeente het advies van de bomendeskundige over de bescherming van de bomen tijdens de werkzaamheden, in praktijk brengen. Afgezien van de (eventuele) kap van de bomen, zijn de werkzaamheden naar verwachting gereed op 2 november.

Kapvergunning boom

Om misverstanden te voorkomen, informeren wij u graag over de kap van een esdoorn in de middenberm van de Leo Dongelmanstraat deze week. Deze wordt gekapt vanwege de herinrichting van de kruising. Hiervoor is kapvergunning verleend op 27 juni 2007. Deze kap staat dus los van de kap van bomen in verband met de herinrichting van de Burgemeester Des Tombeweg.