Gemeente Coevorden

Rekenkamer Coevorden vraagt onderwerpen voor onderzoek

Het kan altijd beter!

De rekenkamercommissie van de gemeente Coevorden vraagt uw hulp. Wat doet de gemeente niet goed? Wat doet zij goed, maar kan beter? De rekenkamer zal uw inbreng gebruiken om te bepalen, waar zij in het komende jaar onderzoek naar zal doen. Vul daarom de korte vragenlijst in op deze site. Hier vindt u ook meer informatie over het vragenformulier en de rekenkamer. U kunt uw voorstel voor een onderzoeksonderwerp bij de rekenkamer indienen tot maandag 8 oktober 2007.

Tot nu toe heeft de Coevorder rekenkamer twee onderzoeken afgerond. Het eerste onderzoek richtte zich op het Bestuursprogramma 'Coevorden werkt 2006-2010' - het 'regeerakkoord' van het college van burgemeester en wethouders. De rekenkamer concludeerde dat de gemeenteraad en het college hiermee de grote lijnen van de gemeente Coevorden goed kunnen sturen. Uit een vergelijking met 19 andere collegeprogramma's uit heel Nederland bleek bovendien dat Coevorden met dit programma tot de top van Nederland behoorde.

In het tweede rapport onderzocht de rekenkamer hoe de gemeente Coevorden haar inkoop en aanbestedingen organiseert. Dat zijn bijvoorbeeld de pennen en computers die de gemeente koopt, maar ook de aanleg van wegen en bruggen en de inkoop van diensten zoals groenonderhoud aan toe. Hier gaat jaarlijks veel geld in om: zo'n 25 miljoen euro. De conclusies waren niet zo gunstig als bij het eerste onderzoek. De inkoop is versnipperd, waardoor de gemeente Coevorden zeer waarschijnlijk geld laat liggen en bovendien juridische en financiële risico's loopt. De rekenkamer heeft dan ook de aanbeveling gedaan om de gemeentelijke inkoop te verbeteren door de risico's in te perken en de inkoop beter te coördineren. Beide rekenkamerrapporten zullen in oktober door de gemeenteraadsleden besproken worden.

Wat doet de Rekenkamer?

De Coevorder rekenkamer bestaat sinds 2006. Zij ondersteunt de gemeenteraad door te onderzoeken of het gemeentelijk bestuur efficiënt, effectief en volgens de regels is geweest. De rekenkamer is onafhankelijk van het gemeentelijke apparaat, zodat zij vrij is om haar oordeel uit te spreken.