Gemeente Soest

Rapport Luchtkwaliteit 2006

Datum: 20/09/2007

Luchtkwaliteit doorgaande wegen nog niet goed

De gemeente Soest berekent jaarlijks de luchtkwaliteit langs de wegen in haar gemeente. In 2006 is langs een aantal grote doorgaande wegen de grenswaarden voor luchtkwaliteit overschreden. Zo zijn langs de Birkstraat (binnen de bebouwde kom), de Vondellaan, Ossendamweg en de Koningsweg te veel stikstofoxiden en fijn stof berekend in de lucht.

Volgens landelijke regels zijn deze overschrijdingen niet ernstig genoeg om maatregelen te kunnen nemen. Rijkswaterstaat heeft berekend dat in 2010 de luchtkwaliteit wel goed genoeg is. Dit omdat wagens steeds schoner worden en minder vuile stoffen uitstoten.

Jaarlijkse berekening luchtkwaliteit

Uit de berekeningen voor het jaar 2006 blijkt dat langs 8 doorgaande wegen ongeveer 480 mensen nog aan te hoge concentraties stikstofoxiden en fijn stof worden blootgesteld. Dit is beduidend lager dan in 2005 toen een aantal van ongeveer 1000 werd berekend. De verontreinigingen zijn niet alarmerend en zijn geen reden om actie te ondernemen. In 2010 is de luchtkwaliteit wel op orde. Dit omdat de landelijke overheid verwacht dat de auto's en vrachtwagens in de toekomst veel schoner zijn dan nu en dus minder vervuilen.

Luchtkwaliteit A28

De luchtkwaliteit langs de A28 voldoet volgens Rijkswaterstaat aan de normen. De gemeente heeft echter vraagtekens geplaatst bij de berekeningen van de luchtkwaliteit. Dit omdat volgens Rijkswaterstaat er in 2006 minder voertuigen over de A28 bij Soesterberg zijn gegaan dan in 2005.

Rijkswaterstaat bleek 11% lagere aantallen voertuigen per etmaal aan te houden voor 2006 in vergelijking tot 2005. Dit lagere aantal roept vragen op die Rijkswaterstaat nog niet op ambtelijk verzoek van gemeente en provincie heeft kunnen beantwoorden. Om die reden zal een schriftelijk verzoek aan Rijkswaterstaat worden gericht om duidelijkheid te verschaffen.

In de aanbiedingsbrief van de rapportage aan gedeputeerde staten zal gewezen worden op het onverwacht lage aantal voertuigen over de A-28.

Het rapport over de luchtkwaliteit in het jaar 2006 kunt u downloaden:

(in U kunt dit bestand openen met Acrobat Reader pdf-formaat)
* Rapport Luchtkwaliteit + Bijlagen

.