Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV: Loonvraag CNV tussen 2 en 3,5%

Het CNV adviseert de CAO-onderhandelaars van de bonden bij de onderhandelingen uit gaan van een loonvraag tussen 2% en 3,5% . Per CAO zullen zij het percentage invullen op basis van sectorspecifieke omstandigheden hierom vragen. Net als voorgaande jaren zijn vindt het CNV de verschillen tussen sectoren te groot om te werken met één centrale looneis. Naast de loonvraag wil het CNV betere scholingsmogelijkheden, extra faciliteiten om werk en zorg te combineren en investeringen in het werkplezier van werknemers. Ook hierin zijn de mogelijkheden per CAO verschillend en zorgen de bonden voor maatwerk.

Basis voor de onderhandelingsruimte zijn de gerealiseerde stijging van de arbeidsproductiviteit en de verwachte inflatie. Optelling van beide percentages, resp. 1,5% en 2% volgens de Macro Economische Verkenningen, geeft aan dat de totale onderhandelingsruimte gelijk is aan 3,5%. De stijging van de arbeidsproductiviteit verschilt echter aanzienlijk tussen sectoren, bedrijven en instellingen. Maatwerk per CAO is derhalve noodzakelijk.

Meer dan alleen loonsverhoging
Uit de onderhandelingsruimte moeten - naast de loonvraag - in principe alle verbeteringen worden gefinancierd. Het CNV wil initiatieven ontplooien om mensen langer, gezond en met plezier aan het werk te houden én mensen die nu aan de kant staan bij het arbeidsproces betrekken. Het CNV denkt daarbij concreet aan scholing (van 'vaste' werknemers, flexwerkers en jongeren), loopbaangericht beleid, doorstroming van flexwerkers naar een vaste baan, maatregelen waardoor zorg en werk beter zijn te combineren (mantelzorg, kinderopvang, verruiming ouderschapsverlof, flexibele werktijden en thuiswerken) en mogelijkheden waardoor mensen meer plezier in hun werk krijgen.

Verder wil het CNV afschaffing van de jeugdloonschalen en voor jongeren een beloning op basis van ervaring.

De concept Arbeidsvoorwaardenagenda 2008, waar deze loonvraag deel van uitmaakt, zal de komende maanden aan leden worden voorgelegd en in december definitief worden vastgesteld.

Voor nadere informatie
Jos Stuart, hoofd Communicatie, 06 - 53 202 891

De conceptnota is vanaf donderdag 20 september 12:00 uur te downloaden op www.cnv.nl

CNV VAKCENTRALE

CNV... Omdat het mensen raakt