Waterschap Rivierenland

Constructief overleg Giessenlanden en Waterschap Rivierenland

Op vrijdag 14 september 2007 vond een ernstig verkeersongeluk plaats op de Vlietskade te Arkel (gemeente Giessenlanden). Hierbij vielen 14 slachtoffers. Naar aanleiding van dit ongeval hebben Giessenlanden en het Waterschap vandaag gesproken over de verkeersveiligheid op polderwegen. De Vlietskade valt namelijk onder beheer van het Waterschap Rivierenland. Conclusie van het gesprek is dat de verkeersveiligheid op dit soort wegen al lang een punt van aandacht is en dat er al een groot aantal maatregelen is genomen om die te verbeteren. Maar het kan nog beter en daartoe wordt in de komende tijd aan nog meer veiligheidsmaatregelen gewerkt. Het Waterschap is hier samen met de gemeenten uit de regio Alblasserwaard & Vijfheerenlanden mee bezig.

Polderwegen punt van aandacht
Polderwegen zijn altijd een punt van aandacht . Deze wegen kenmerken zich doordat ze vaak smal zijn, soms bochtig en grenzen aan slootjes en weilanden. Daarom zijn er al maatregelen genomen om de verkeersveiligheid op dit soort wegen te vergroten. Zo is in de afgelopen jaren de snelheid teruggebracht naar 60 km p/u, zijn er plateaus en versmallingen aangebracht in de wegen en wordt er op scholen voorlichting gegeven in het kader van Duurzaam Veilig. Tevens zijn er maatregelen genomen om het zware verkeer, vrachtwagens en dergelijke, te weren hetzij de snelheid van de vrachtwagens te verminderen.
Al deze maatregelen hebben al tot veiliger wegen geleid. Maar daarmee is de inzet van alle partijen niet klaar. In de Alblasserwaard & Vijfheerenlanden (Gorinchem, Giessenlanden, Leerdam, Zederik, Nieuw-Lekkerland, Hardinxveld-Giessendam, Liesveld en Sliedrecht) is al ingezet op nieuwe maatregelen.

Fietsplan Provincie Zuid-Holland
In het fietsenplan van de provincie wordt aandacht gevraagd voor onder andere interstedelijke fietsverbindingen en fietsenstallingen. Via dit plan worden gemeenten, waterschap en provincie gestimuleerd om nauw samen te werken op het gebied van het verbeteren van de veiligheid van fietsroutes buiten de bebouwde kom. Vanuit die plannen zijn dus ook polderwegen aangemeld en de hoop is dat deze wegen meegenomen worden in de uitvoering van de plannen voor de komende jaren. De inzet van alle partijen is om zo snel mogelijk tot uitvoering van plannen te komen.

Onderzoek Waterschap naar veilige fietsroutes voor schoolgaande kinderen.
Het Waterschap is momenteel bezig met een inventarisatie van fietsroutes van schoolgaande kinderen van het voortgezet onderwijs in de regio Alblasserwaard & Vijfheerenlanden . Dit omdat men wil bekijken of er nog meer veiligheidsmaatregelen moeten en/of kunnen worden getroffen op polderwegen. Hierbij wordt de mening van de schoolgaande jeugd ook nadrukkelijk meegenomen. De conclusies van de inventarisatie worden begin 2008 getrokken.

De gemeenten Giessenlanden, Zederik en Gorinchem en het Waterschap treden in alle maatregelen gezamenlijk op.