FNV KIEM

Tandje erbij, even aanpoten, nu moet het gebeuren Een extra belastingschijf van 60 procent voor salarissen boven de zogenoemde Balkenende-norm van 185 duizend euro per jaar. Een van de reacties van de FNV op de uitgelekte miljoenennota. Als Merkel het kan, kan Balkenende het ook, stelt Agnes Jongerius maandag bij de presentatie van de arbeidsvoorwaardennota van de FNV.

In die nota zet de FNV voornamelijk in op een looneis van 3,5 procent. Ook wil de vakbond dat via een cao-clausule werknemers meeprofiteren van een waardestijging bij een bedrijf dat wordt overgenomen.

De FNV-voorzitter grapt over het embargo op de miljoenennota dat wederom met rasse schreden is betreden. Een miljoenennota die volgens de FNV een zesje verdient. Met name de voorgestelde versoepeling van het ontslagrecht moet het ontgelden. Donner kan beter zijn energie in zaken steken die mensen wel aan het werk helpen, zaken die geen grove afbreuk doen aan de rechtsbescherming van werknemers, aldus Jongerius. Zijn plan krijgt van ons een dikke onvoldoende.

Toch ziet de FNV goede aanzetten in het kabinetsbeleid. Maar voor Jongerius mag het allemaal wel wat kordater. Maatregelen ter bevordering van de participatie, tegen inkomensongelijkheid, investeringen in de publieke sector. Allemaal zeer aan te moedigen. Maar het tempo moet omhoog, de inzet moet omhoog, het kan allemaal dynamischer.

---