Ingezonden persbericht


P E R S B E R I CH T

Pestenproject zeer in trek bij onderwijs

25.000e Bezoeker van heksententoonstelling in Limburgs Museum

20 september - Het beloofde sowieso al geen doorsnee dag te worden voor de leerlingen van groep 6 van basisschool 't Palet in Venlo-Blerick. Vandaag stond immers een bezoek gepland aan de tentoonstelling Zwerkballen, grobbebollen en toverkollen in het Limburgs Museum. Een expositie over heksen vroeger en nu, maar ook een tentoonstelling die aandacht schenkt aan het zoeken naar een zondebok, aan het pesten op school en op straat.

De leerlingen waren druk in de weer met de museumles toen plotseling twee heksen kwamen binnengerend om de kinderen te vertellen dat er een hele bijzondere gast voor hen was: museumdirecteur Jos Schatorjé. Toen iedereen van de consternatie was bekomen werd de reden duidelijk. In groep 6 van de leerkrachten Rita Smets, Suzanne Leenen en Rob Cremers bevond zich de 25.000ste bezoeker van de tentoonstelling, Om dat te vieren waren er bloemen voor de leerkrachten, een pracht van een voorleesboek voor de schoolbibliotheek en voor ieder kind een magisch heksenpotlood.

Zwerkballen, groibbebollen en toverkollen is een zeer succesvolle tentoonstelling voor het Limburgs Museum waarin een historisch en hedendaags fenomeen - dat van heksen - wordt gekoppeld aan een probleem waarmee veel basisscholen worden geconfronteerd, het pesten van leerlingen onderling. De speciale museumles die hiervoor is ontwikkeld, heeft de veel betekende titel Een vinger met grote gevolgen meegekregen.

Naast groepen uit het onderwijs komen ook veel individuele bezoekers naar de expositie die een fascinerende kijk geeft op heksen en tovenaars vroeger en nu en het beeld van de heks in kunst, literatuur en media. Zwerkballen, grobbebollen en toverkollen is nog tot en met 31 oktober aanstaande te zien in het Limburgs Museum in Venlo en gaat vervolgens op reis naar het Museon in Den Haag en het Freilicht Museum in Grefrath (Duitsland).

Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5911 BX Venlo
tel 077 352 21 12
web www.limburgsmuseum.nl

open
dinsdag tot en met zondag 11-17 uur
maandagen gesloten

inlichtingen
Sef Derkx
Telefoon
077 352 21 12

Rechtenvrije foto's downloadable van
http://www.limburgsmuseum.nl/pers/heksen/