Gemeente Andijk


* Voorkeur Andijkers gaat uit naar Enkhuizen

Voorkeur Andijkers gaat uit naar Enkhuizen

20 sep 2007
Gisteravond, woensdag 19 september, werd in het gemeentehuis van Andijk een hoorzitting gehouden.
Voordat de raad besluit met welke buurgemeente(n) in gesprek te treden over een eventuele fusie, wilden de raadsleden de bevolking van Andijk aan het woord laten over dit onderwerp. Mogelijke fusiepartners zijn de gemeente Medemblik (waar Wervershoof zich bij zal aansluiten) en buurgemeenten Enkhuizen en Stede Broec.

De hoorzitting trok ongeveer 50 belangstellenden, waarvan er in totaal 13 mensen hebben ingesproken. Onder leiding van een medewerker van Twijnstra Gudde, het bureau dat in opdracht van de raad het rapport ?De kracht van Andijk? heeft opgesteld, gaven zij hun mening over mogelijke fusiepartners. Hun merendeel gaf aan een voorkeur te hebben voor een fusie met de gemeenten Enkhuizen en Stede Broec. Redenen hiervoor zijn onder andere de geografische ligging van Enkhuizen, de oriëntatie van de bevolking richting Enkhuizen en Stede Broec, het idee dat Enkhuizen en Andijk elkaar kunnen aanvullen terwijl dat misschien niet zo is als we richting Medemblik gaan en de te grote afstand die Andijkers zouden moeten afleggen als wij ons bij de gemeente Medemblik zouden aansluiten.
Voorstanders van een fusie met Medemblik gaven aan dat een agrarische gemeente als Andijk beter aansluiting kan zoeken bij een andere plattelandsgemeente, niet bij stedelijke gemeente als Enkhuizen. Sommigen gaven aan te vrezen voor het verloren gaan van het verenigingsleven als wij ons bij Enkhuizen aansluiten, terwijl dit ook als argument werd genoemd om juist vóór Enkhuizen te kiezen. Een tweetal mensen sprak zich uit tegen een fusie.

Op donderdag 27 september besluit de raad van Andijk met welke van de buurgemeente(n) gesprekken over herindeling gestart zullen worden.

Gemeente Andijk | Middenweg 73 | 1619 ZG | info@andijk.nl | www.andijk.nl |