Senternovem


19-09-2007 | Kabinet scherpt energieprestatiecoëfficiënt (EPC) aan

EPC naar 0,4 in 2015 voor nieuwe woningen

Het kabinet wil de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) voor nieuwe woningen in 2011 aanscherpen van 0,8 naar 0,6. In 2015 moet de EPC verder omlaag naar 0,4.
Ook de EPC voor de utiliteitsbouw wordt in vergelijkbare mate verscherpt. Dit maakte minister Cramer (Ruimte en Milieu) bekend bij de presentatie van het beleidsprogramma van het kabinet. Nog dit jaar wordt een duurzaamheidakkoord gesloten met het bedrijfsleven, waarin afspraken worden gemaakt over CO2-reductie, energiebesparing, duurzame energie én energietransitie.

EPC
De aanscherping van de energieprestatie-eis voor nieuwe woningen en gebouwen is slechts een van de maatregelen om te komen tot energiebesparing en minder CO2-uitstoot in ons land. Ook het energiegebruik in bestaande gebouwen wordt aangepakt. Dit gaat verder dan het al eerder bekendgemaakte doel om de gloeilamp in Nederland "uit te faseren". Vooral het aanbrengen van goede isolatie en zuiniger apparatuur kan leiden tot energiebesparing.

Bovendien wordt op 1 januari 2008 het energielabel voor bestaande woningen en gebouwen verplicht gesteld. Zo wil de overheid door marktwerking het nemen van energiebesparende maatregelen in de bestaande bouw stimuleren. Een energiezuiniger pand zal bij verhuur of verkoop immers meer opbrengen. De minister gaat ervan uit dat eind 2011 de energieprestatie van 500.000 gebouwen aanzienlijk is verbeterd. Zij gaat hiervoor samenwerken met de bouw- en installatiesector.

30% minder CO2[
]In het beleidsprogramma dat de afgelopen maand werd gepubliceerd, staan de klimaatdoelstellingen van dit kabinet nader beschreven. De regering wil in 2020 30% minder CO2-uitstoot in vergelijking met 1990. Energiebesparing moet naar 2% per jaar groeien en het gebruik van duurzame energie in 2020 moet zijn opgelopen naar 20% van het totaal. De rijksoverheid wil zelf in 2012 klimaatneutraal zijn. Dat gebeurt zo veel mogelijk via energiebesparing en de inkoop van duurzame energie. Zij wil op dit gebied een voorbeeldfunctie vervullen en gaat nauw samenwerken met provincies en gemeenten om genoemde doelstellingen te bereiken.

Bron

Energie Nieuwsbrief 2 / 2007, een uitgave van NEN-Energiewinning. Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer ir. Arie de Jong, NEN-Bouw / Gas- en klimaattechniek, telefoon (015) 269 01 62, e-mail: arie.dejong@nen.nl

Meer informatie

Oprichting NEN platform energie-efficiency en energiediensten