Gemeente Haaksbergen

Evaluatie stroomstoring maart 2007

De gemeentelijke crisisorganisatie heeft tijdens de stroomstoring op 29 maart van dit jaar nog beter en sneller gefunctioneerd dan tijdens de langdurige stroomstoring in november 2005. Dat blijkt uit het evaluatierapport dat de gemeente over de laatste stroomstoring heeft opgesteld. Burgemeester Loohuis: We hadden natuurlijk de nodige ervaring opgedaan tijdens dat stroomstoringsweekend in november 2005. Maar sindsdien hebben we ook kennis opgedaan tijdens opleidingen en oefeningen.

Volgens burgemeester Loohuis bleek niet alleen de gemeente Haaksbergen veel geleerd te hebben van de ervaringen tijdens de grote stroomstoring van 2005. Datzelfde gold ook voor Essent Netwerk en voor het Regionaal Operationeel Team van de Regio Twente. De evaluatierapporten zoals die toen zijn opgesteld, zijn duidelijk niet in de la blijven liggen.

Ondanks alle verbeteringen heeft de laatste stroomstoring in maart van dit jaar weer tot nieuwe inzichten geleid en zijn nu weer nieuwe aanbevelingen voor verbeteringen opgesteld. Die verbeteringen hebben vooral met intern-huishoudelijke en organisatorische aangelegenheden te maken. Samen met de regionale Hulpverleningsdienst moet worden gekeken naar andere mogelijkheden om in dergelijke situaties het publiek snel te kunnen informeren. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan cell broadcasting en sms-alert. Ook moet er regionaal opnieuw worden gekeken naar het systeem van de bewonersbrief om ervoor te zorgen dat de verspreiding en de dekking efficiënter kan verlopen. Uit een onderzoek dat de gemeente in het afgelopen voorjaar heeft laten houden, bleek dat de bewonersbrieven van de gemeente niet overal even goed waren verspreid.

Het evaluatierapport wordt binnenkort aan de gemeente raad aangeboden als een verantwoording van het gevoerde beleid tijdens de laatste stroomstoring.