Gemeente Heusden


Begroting 2008 zet in op breed aantal terreinen tegelijk 20 september 2007
Begroting 2008 zet in op breed aantal terreinen tegelijk

`Ondernemend en Sociaal' financieel vertaald in evenwichtige begroting Het college van burgemeester en wethouders van Heusden heeft de begroting 2008 met een evenwichtig meerjarenperspectief aan de gemeenteraad gepresenteerd. In de begroting zijn de prioriteiten uit de Voorjaarsnota 2007 leidend. In 2008 worden extra impulsen gegeven op een breed aantal terreinen, zoals aan wijkgericht werken en verdere verbetering van de dienstverlening en informatievoorziening richting burgers. Bijzondere aandacht wil het college geven aan veiligheid en mobiliteit binnen de gemeente. Maar ook verbetering van voorzieningen voor sport, onderwijs, cultuur en economische bedrijvigheid behoren tot de voornemens. Milieuzorg en versnelling woningbouw rekent het college eveneens tot haar prioriteiten.

Uiteenlopende terrreinen
Voor 2008 bevat de begroting financiële impulsen op uiteenlopende terreinen. Het gaat daarbij in hoofdzaak om: wijkgericht werken, dereguleren, verbeteren van dienstverlening en informatievoorziening, veiligheid (huiselijk geweld en hennepteelt), herijken verkeers- en vervoersplan, diverse reconstructies kruisingen en parkeerfaciliteiten, bijstellen accommodatiebeleid, aanpassen sportvoorzieningen, chemievrije onkruidbestrijding, herstructurering bedrijventerreinen, aanpak brede scholen, actieplan recreatie en toerisme, cultuurbeleid, uitwerking lokaal kunstencentrum, ontwikkeling centrale ecologische verbindingszone, arbeidsmarktbeleid, jeugdbeleid, herijking relatie gemeente en welzijnsorganisaties, waterkwaliteitsplan, grondexploitatie, versnelling actualisatie bestemmingsplannen en versnelling woningbouw.

Begroting in evenwicht
De Voorjaarsnota 2007 gaf al een vooruitblik op deze prioriteiten en het college vult dit nu financieel in voor het komende jaar. Het meerjarenperspectief dat onderdeel uitmaakt van de begroting laat zien dat de voortgaande ambities van het college in het jaar 2011 niet tot structurele begrotingstekorten leiden. De ambities van het college, voor 2008 maar ook voor latere jaren, vragen wel om een blijvende vergroting van de budgetruimte. Dat wil het college realiseren gedeeltelijk door een verhoging van de OZB en vooral door een beroep te doen op de groeiende financiële reserves van de gemeente. Daardoor blijft de begroting ook op langere termijn in evenwicht. Het college streeft ernaar om in de volgende begroting meer inzicht te geven en recht te doen aan de voorgestane Heusdense Manier van Werken (burger centraal, door op innovatieve wijze integraal en flexibel te werken). Dan zal ook worden gestart met (integrale) programma's waaraan het college werkt en tevens de gemeenteraad meer mogelijkheden geboden worden om prioriteiten te stellen ten behoeve van de Heusdense inwoners.
Geplaatst op: 20 september 2007