Socialistische Partij

Kabinet doet niets tegen armoede en graaicultuur, ondanks constructieve voorstellen SP

20-09-2007 * Tijdens de tweede ronde van de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer, die vanmorgen is begonnen, vroeg Jan Marijnissen het kabinet wat het gaat doen tegen de exploderende topinkomens. Niets, zo maakte premier Balkenende duidelijk. En ook de armoedebestrijding wordt niet serieus ter hand genomen. "Dit is dus echt geen links kabinet," concludeerde Marijnissen, in weerwil van de beweringen van de VVD en enkele rechtse media.

De SP lanceerde deze week vijf voorstellen om iets te doen aan de extreme zelfverrijking door sommige 'topmensen' in het bedrijfsleven:


- Prestatiebeloning in de vorm van bonussen, aandelen en opties wordt afgeschaft.


- Er komt een morele koppeling tussen de lonen van de top en de rest van de organisatie. Bijvoorbeeld door alle lonen onder de CAO te brengen.


- De ondernemingsraad krijgt instemmingsrecht over de beloning van de top.


- De 30%-regeling voor buitenlandse bestuurders geldt tot 70.000 euro.


- De kosten voor salarissen boven het salaris van de minister-president zijn niet meer aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting.

Minister-president Balkenende legde vanmorgen alle constructieve voorstellennaast zich neer, verwijzend naar het vestigingsklimaat in Nederland en omdat de overheid 'niet over de private sector gaat'. Dat laatste bestreed Marijnissen nadrukkelijk: "De CAO's in dit land zijn wettelijk algemeen bindend. U kunt bevorderen dat de topinkomens in de CAO's worden ondergebracht." De CDA-premier wilde echter niet verder gaan dan een adviesrecht voor ondernemingsraden. "Dat werkt niet," zei Marijnissen. "Dat is het old boys network: de een is commissaris bij het bedrijf waar de ander voor werkt, en omgekeerd. Die corrigeren elkaar niet. Wij komen met een concreet voorstel, u met slappe hap. Daarmee voedt u het cynisme, omdat de mensen zien dat u er wel over praat, maar er niets aan doet."

Ook de bestrijding van armoede krijgt geen prioriteit van kabinet Balkenende 4. "Ik vind het een gemiste kans van dit zogenaamde nieuwe linkse kabinet," stelde Marijnissen. Hij hield Balkenende voor dat al sinds premier Kok niets structureel wordt gedaan voor de miljoen gezinnen die leven in armoede, en de honderdduizenden kinderen die in armoede opgroeien.

Marijnissen herinnerde de minister-president aan het zoet-zuur verhaal. "In de vorige periode zei u 'eerst het zuur dan het zoet', die mensen waar ik hier nu voor sta hebben dat zoet nooit gezien. Nu komt er een nieuw kabinet en begint u weer met zuur. Dat is heel erg bitter."

De vermeende oplossingen die deze regering inbrengt, zijn volgens hem hetzelfde als dat in 1994 al door premier Kok werden gegeven. Maar die hebben 13 jaar later nog steeds niets opgelost. Dat de armoede op dit moment terug loopt, zoals de premier stelt, doet volgens Marijnissen niets af van het feit dat het sociaal minimum te laag is. Marijnissen: "De armoede volgt ook de economische schommelingen, maar er zijn nog steeds honderdduizenden gezinnen in armoede, er wordt niets structureel gedaan. Het is pappen en nat houden."

De SP wil de strijd met armoede structureel aangaan, door onder meer het sociaal minimum te verhogen. Ook de AOW-toeslag moet omhoog voor mensen met een onvolledige AOW en niet of nauwelijks aanvullend pensioen. Dit staat ook in de Beter Nederland Begroting die de SP gisteren publiceerde.

Het kabinet doet voor de aanpak van armoede en excessieve topinkomens echter niets met de concrete voorstellen die de SP heeft aangedragen. De regering komt ook zelf niet met betere voorstellen. Marijnissen moest dan ook concluderen dat dit geen links kabinet is, hoe hard de VVD en sommige kranten dat ook beweren.

Het vervolg van het debat is te volgen op Nederland 1 en www.politiek24.nl.