Gemeente Beek


Zorg en welzijn helpen ouderen deel te nemen aan de samenleving

Vivantes Zorggroep en Partners in Welzijn versterken hun samenwerking

In de wereld van zorg en welzijn werken instellingen steeds meer samen om tegemoet te komen aan de wensen van burgers. Vivantes Zorggroep en Partners in Welzijn hebben op 24 juli een overeenkomst gesloten om hun samenwerking verder te versterken. De ondertekening door de bestuurders van beide organisaties vond plaats in het Bestuurscentrum van de Vivantes Zorggroep.

Op verschillende terreinen werken Vivantes en Partners in Welzijn al nauw samen. De welzijnsinstelling maakt gebruik van de wijksteunpunten van Vivantes voor het uitvoeren van diverse activiteiten. Zo bijvoorbeeld organiseert Partners in Welzijn wekelijks meer dan tien activiteiten voor ouderen in het Wijksteunpunt Jos Klijnenlaan van Vivantes: van creatieve groepen tot - in samenwerking met Vivantes en andere ketenpartners - dagverzorging voor Indische en Molukse ouderen. In de Steinse woonzorgcentra De Moutheuvel, Aelserhof en Urmond van Vivantes organiseert Partners in Welzijn internetcorners voor ouderen die willen leren omgaan met de computer. Zo leren de senioren bijvoorbeeld te mailen en chatten met hun kinderen en kleinkinderen. Ook senioren die in het verzorgingshuis wonen kunnen aan zulke activiteiten deelnemen. Maatschappelijk werkers van Partners in Welzijn maken gebruik van accommodaties van Vivantes om er gesprekken te voeren met hun cliënten, die zodoende dicht bij huis geholpen kunnen worden. En zo zijn er meer samenwerkingsactiviteiten.

Internetcorner van Partners in Welzijn in Zorgcentrum De Moutheuvel

De internetcorner van Partners in Welzijn in Zorgcentrum De Moutheuvel van Vivantes Zorggroep.

Fotografie: Leon van den Heuvel, fotoeffect@zonnet.nl.

Positieve ervaringen

Voor Vivantes Zorggroep en Partners in Welzijn zijn de positieve ervaringen voldoende aanleiding om een samenwerkingsovereenkomst te sluiten. De overeenkomst betreft niet alleen de reeds bestaande activiteiten, maar is ook gericht op uitbreiding in de toekomst. Te denken valt aan de mogelijkheid om samen eetpunten voor senioren in te richten. Daar kunnen gezamenlijke maaltijden voor ouderen gecombineerd worden met bijvoorbeeld een informatieve bijeenkomst over gezonde voeding.

De beide organisaties onderkennen de meerwaarde van nauwere samenwerking, met name voor mensen die zijn aangewezen op zorgdiensten en die tevens deel willen nemen aan welzijnsactiviteiten. Al met al is het doel ouderen te helpen zo lang en zo plezierig mogelijk als volwaardige burgers deel te nemen aan de samenleving, bij voorkeur in de eigen vertrouwde omgeving.

Meer in formatie over het aanbod van de beide organisatie is te vinden op hun websites: www.vivantes.nl en www.piw.nl.