Gemeente Gemert-Bakel

Gemert, 19 september 2007

Begroting 2008 in teken van duurzaamheid

Het college van burgemeester en wethouders van Gemert-Bakel heeft de programmabegroting 2008-2011 vastgesteld. Wethouder Jan Bevers: Het college speelt actueel in op maatschappelijke effecten en geeft een duidelijke richting aan waar het met haar beleid naar toe wil. Naast de blijvende aandacht voor het buitengebied, biedt de begroting ruimte om de kernen Bakel en Gemert te versterken. Bovendien willen we een signaal afgeven door geld uit te trekken voor de verbetering van een duurzaam leefmilieu. Gemert-Bakel is niet voor niets Millenniumgemeente.

In de begroting beschrijft het college wat zij de komende jaren wil bereiken en wat daarvan de kosten zijn. In de raadsvergadering van 8 november stelt de gemeenteraad de begroting vast.

Programmabegroting meer concreet

De begroting is onderverdeeld in negen programmas. Dit zijn beleidsterreinen (zoals maatschappelijke ontwikkeling of veiligheid & handhaving) waar het college en de raad invloed op uit kunnen oefenen. In samenspraak met de gemeenteraad zijn drie programmas concreter gemaakt. Daarbij zijn de gewenste maatschappelijke effecten benoemd en deze effecten zijn vervolgens vertaald in meetbare resultaten. De overige zes programmas zijn op dezelfde wijze inhoudelijk aangepast. Hiermee is de gemeenteraad beter in staat het college aan te spreken en controleren op de behaalde resultaten. De komende jaren wordt hierin nog een verbeterslag gemaakt.

Verdere ontwikkeling binnengebied en buitengebied

In 2007 zijn voor het eerst gelden ter beschikking gesteld voor ontwikkeling van het binnengebied (in de kernen Gemert en Bakel). Ook in 2008 wordt dit voortgezet. Tot en met het einde van deze raadsperiode in 2010 wordt hiervoor 2.000.000 vrijgemaakt.

Naast de ontwikkeling van het binnengebied gaat ook de aanpak van het buitengebied onverminderd voort. Voor de reconstructie wordt tot en met het einde van deze raadsperiode in 2010 eveneens 2.000.000 vrijgemaakt.

Millenniumgemeente staat voor een duurzaam leefmilieu

De gemeente Gemert-Bakel is de eerste Millenniumgemeente van Noord-Brabant. Een van de millenniumdoelen is dat er meer mensen leven in een duurzaam leefmilieu. Daarom wil de gemeente Gemert-Bakel het gebruik van duurzame energie stimuleren. Hiermee wordt de CO2-uitstoot gereduceerd en het gebruik van fossiele brandstoffen voor energieopwekking teruggedrongen.

De gemeente kan dit doel bereiken door haar eigen energieverbruik terug te dringen en duurzame energie af te nemen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnecollectoren voor energievoorziening van het gemeentehuis. Ook kan de gemeente kijken naar de mogelijkheden die er zijn om duurzame energie op te wekken. Het stimuleren van particulieren en bedrijven om duurzame energie op te wekken, zelf duurzame energie te gebruiken en energie te besparen spelen hierbij een belangrijke rol.

Om ook een impuls te kunnen geven aan het stimuleren van millenniumdoelen bij particulieren, wil het college een project stimulering d uurzame energie opwekking en energiebesparing starten voor zonneboilers, zonnecollectoren, ledverlichting en andere maatregelen bij particulieren. Dit door het geven van voorlichting en subsidies. Drie jaar lang wordt hiervoor 35.000 per jaar uit eenmalige middelen onttrokken.

WMO: project Wijkantenne

Het college wil 100.000 bestemmen om drie pilots te starten onder de naam Wijkantenne. In navolging van het dorps- en wijkgericht werken wordt deze wijkgerichte aanpak verder uitgebreid met maatsch appelijke wijkondersteuning. Een wijkondersteuner is een bindende schakel in de wijk tussen burgers en professionals. De wijkondersteuner brengt mensen bij elkaar en stimuleert het eigen initiatief.

Kleine ergernissen

Het college wil meer aandacht besteden aan de controle en aanpak van kleine ergernissen, zoals, hondenpoep en overlast door afval. Hiervoor wordt struct ureel 28.000 uitgetrokken. Daarnaast wordt ter ondersteuning een hondenpoepcampagne gestart. Hierbij worden diverse acties uitgezet om de overlast van hondenpoep te verminderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan optimalisering hondenuitlaatstroken en het ter beschikking stellen van schepjes. Voor de hondenpoepcampagne wordt eenmalig 30.000 ter beschikking gesteld.

Grondprijzen en belastingtarieven

Voor het eerst worden in dezelfde vergadering als de begrotingsbehandeling de grondprijzen, tarieven leges, afvalstoffenheffing, OZB, hondenbelasting en rioolrechten voor 2008 vastgesteld. In deze begroting is r ekening gehouden met:


- verlaging van rioolrechten van 2,-- per aansluiting;


- trendmatige stijging van de OZB-tarieven met 2%;


- verhoging van de hondenbelasting van 27,20 naar 30 per jaar;


- een eventuele aanpassing van de tarieven voor afvalstoffenheffing wacht op de uitkomsten van een werkgroep die daar onderzoek naar doet.

Het college verwacht een hogere opbrengst van zowel toeristen- als hondenbelasting. Door intensievere controle op hondenbezit en overnachtingen waarvoor toeristenbelasting verschuldigd is, denkt het college 35.000 extra te kunnen innen.

Nieuw beleid

Voor nieuw beleid is structureel 116.000 beschikbaar. Onder meer voor een breed inze tbare controleur, professionele ondersteuning OJC De Bunker en verbeteren van het bereik van Omroep Centraal.

Dit bedrag is lager dan voorgaande jaren, omdat al rekening is gehouden met grote investeringen die nu gedaan worden en die voor de komende jaren een groot beslag leggen op de financiële ruimte. Hierbij valt te denken aan het Kunstcentrum, voorzetting project 7 kernen in het groen, parkeerkelder Ruijschenbergh, gemeenschapshuis De Bron en sporthal Bakel.

Eenmalige middelen

Binnen de begroting zij n voor 522.475 aan eenmalige middelen vrijgemaakt. Dit geld is bestemd voor onder andere veiligheidsmaatregelen sportpark Molenbroek en het project Werk. Daarnaast worden voor 810.000 aan wensen gefinancierd uit bestaande reserves en voorziening. Denk hierbij aan het beleefbaar maken van waterloop de Rips, een haalbaarheidsonderzoek voor glasvezelnetwerk, toegankelijker maken van begraafplaats De Hoberg en het herstel van cultuurhistorische wegen.

Voor het toegankelijk maken van 12 bushalteparen wordt verspreid over 3 jaar in totaal 220.000 uit eenmalige middelen gehaald.

Bouwen naar behoefte

De g emeente Gemert-Bakel wil naar behoefte blijven bouwen. Naar verwachting worden in 2008 300 woningen gebouwd, verdeeld over de diverse kernen. Daarbij is er speciale aandacht voor starters en senioren. Het behoud van landschap en cultuurhistorie zijn daarbij belangrijke uitgangspunten die het college de komende jaren wil voortzetten. Voor de bouw van woningen wordt geen beroep gedaan op de algemene middelen van de gemeente. Doel van het college is om de bouwgrondexploitatie zelfvoorzienend te laten zijn.

Meerjarig sluitende begroting

Het meerjarenperspectief laat een structureel sluitende begroting zien. Om de wensen uit eenmalige middelen te kunnen financier en wordt 247.475 onttrokken uit de algemene reserve. Voor de jaren 2009 tot en met 2011 wordt een overschot op de begroting verwacht.

Verdere behandeling in de raad

Op 18 oktober vindt de opiniërende raadsbijeenkomst over de begroting plaats. De raad gaat dan onderling en met het college in discussie over de begroting 2008. Tenslotte hebben raadsleden op 8 november vanaf 16 uur gelegenheid tot het doen van wijzigingsvoorstellen (amendementen en moties), waarna de begroting definitief wordt vastgesteld.