Ministerie van Financiën

Consultatie wetsvoorstel bekostiging IASB

nieuwsbericht | 20-09-2007 | Directie Voorlichting

De International Accounting Standards Board (IASB) is een onafhankelijk internationaal orgaan belast met de opzet van standaarden voor het opzetten van jaarverslagen en jaarrekeningen: IAS (International Accounting Standards) en IFRS (International Financial Reporting Standards).
De totale begrote kosten van de IASB bedragen in 2008 EUR 23,5 miljoen. Op dit moment worden de werkzaamheden van de IASB voor 35 procent bekostigd door de grootste vier accountantskantoren en voor 65 procent door een relatief kleine groep bedrijven en internationale organisaties. Op 31 december 2007 loopt de huidige financiering van de IASB echter af.

De IASB heeft aangegeven dat het wenselijk is dat de bekostiging op een andere manier gaat plaatsvinden. In de eerste plaats zou moeten worden gekozen voor een juridisch dwingend systeem, hetgeen meer zekerheid biedt omtrent de inkomsten.
De Ecofin Raad (ministers van Financiën van de EU) heeft daarom geconcludeerd dat de financiering van de IASB zeker gesteld moet worden en dat alle bij de IFRS betrokkenen hieraan een bijdrage zouden dienen te leveren.

De kosten voor Nederland zullen voor het jaar 2008 in totaal circa EUR 380.000 bedragen. Het bedrag dat door Nederland moet worden opgebracht wordt berekend door de IASB met het bruto binnenlands product als primaire factor. Daarnaast is o.a. de marktkapitalisatie van de effectenuitgevende instellingen in Nederland een bepalende factor. De verwachting is dat dit bedrag voor de daaropvolgende jaren vaststaat en alleen voor de inflatie gecorrigeerd zal worden.

In het concept-wetsvoorstel wordt voorgesteld om in Nederland een heffingsysteem in te stellen, waarbij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de kosten in rekening brengt bij effectenuitgevende instellingen. Dit betekent dat de bijdrage een verplicht karakter krijgt. Doel is deze wet in de eerste helft van 2008 in werking te laten treden treden. De AFM zal het volle jaarbedrag van de door de minister voor 2008 vastgestelde kosten heffen bij de e ffectenuitgevende instellingen.

Belanghebbenden wordt gevraagd uiterlijk 28 september 2007 te reageren op het concept-wetsvoorstel. Reacties kunnen gestuurd worden naar mw. drs. A.D. Huizinga LLM (a.d.huizinga@minfin.nl). Reacties worden in beginsel gepubliceerd.

Meer informatie


* Concept-wetsvoorstel bekostiging IASB
Bijlage | 20-09-2007 | PDF bestand, 61.0 kb

Zie ook

Zie het origineel


* Dossier Consultaties


* Laatst aangepast: 20-09-2007