Gemeente Dordrecht


Tweedaags congres van havenmeesters in Dordrecht

20-9-2007

waterbus Wethouder F.J. van den Oever heeft vandaag het tweedaags congres geopend van de Vereniging van Havenmeesters in Nederland (VHN).

Dordrechts is één van de oudste havensteden van Nederland en heeft nog steeds een belangrijke zeehaven. Centraal op dit congres staat het thema `Hinderlijke waterbeweging.'

Havenmeester is een beroep, dat al eeuwen oud is. Vroegere benamingen zijn onder meer kaaimeester en dokmeester. En hoewel de term kaaimeesters is vervangen door dokmeesters, ook wel havenmeester, is de functie inhoudelijk hetzelfde gebleven.

De VHN bestaat bijna 50 jaar en telt ca. 120 leden. Van bijna alle belangrijke havensteden in Nederland zijn de havenmeesters lid van deze vereniging.

Het havenmeesterschap betreft vooral het toezicht op veilig en economisch gebruik van zee- en/of binnenhavens en vaarwegen.

Naast het congresseren, is er een ontspannen programma-onderdeel samengesteld om bezoeken af te leggen aan de zeehaven, de historische binnenhavens en een tocht met de waterbus. Aan boord van de waterbus wordt ook nog een ledenvergadering gehouden.