Gemeente Amsterdam


Bij eBekaoeres dres
Bezo ez d ka
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Postbus 202 Directie Communicatie 1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Persbericht
Datum 20 september 2007
Kenmerk 165

College B&W Amsterdam investeert in Wallen

Aankoop prostitutiepanden door NV Stadsgoed mogelijk gemaakt

Het college van B&W van Amsterdam stelt voor de aankoop van 18 prostitutiepanden /appartementsrechten op de Wallen door NV Stadsgoed financieel te ondersteunen. Door deze investering wordt het mogelijk de bestemming van de panden op termijn te wijzigen. Het Wallengebied krijgt hiermee een belangrijke impuls en kan zich verder ontwikkelen tot een beter beheersbaar gebied. Met de transactie tussen NV Stadsgoed en de heer C.L. Geerts zijn 51 ramen gemoeid, ongeveer een derde van het aantal ramen op de Wallen.

De gemeente Amsterdam is al geruime tijd bezig met een scherp beleid ten aanzien van de Wallen. Inzet is het terugdringen van criminaliteit in het gebied en het verminderen van de overmatige concentratie van horeca- en prostitutiepanden. Vorig jaar startte de gemeente een uitgebreide operatie waarbij op grond van de wet Bibob (Bevordering Integriteit van het Openbaar Bestuur) enkele tientallen vergunningen werden geweigerd. Geerts was een van de betrokkenen die niet door de Bibobprocedure kwam. Ook sloot Amsterdam afgelopen zomer onder de titel Emergo met de rijksoverheid een deal om gezamenlijk de criminaliteit op de Wallen aan te pakken. Vrouwenhandel en witwaspraktijken zijn daarbij belangrijke aandachtspunten.

NV Stadsgoed is al enige tijd met Geerts in onderhandeling over de verkoop van zijn prostitutiepanden. Onlangs leidde dit tot een conceptovereenkomst waarmee circa 25 miljoen euro is gemoeid. NV Stadsgoed zal de panden een andere bestemming geven. Omdat de prostitutiepanden bij een bestemmingswijziging in waarde zullen dalen, is het nodig dat de overheid financieel bijspringt om de schade voor Stadsgoed op te vangen. Deze compensatie zal maximaal 15 miljoen euro bedragen. Afhankelijk van de inverdieneffecten, zal dit bedrag omlaag gaan. Belangrijke voorwaarde bij de transactie is dat Geerts het geld niet opnieuw in het Wallengebied investeert. Buiten de Wallen zal hij niet investeren in criminogene branches als coffeeshops, speelautomaten en prostitutie.

Wat er precies met de panden gaat gebeuren, staat nu nog niet vast. B&W stelt samen met Dagelijks Bestuur van stadsdeel Centrum nog voor het eind van dit jaar een visie over de toekomst van het Wallengebied op. Dit voorstel zal vervolgens met de gemeente- en stadsdeelraad worden besproken. Vast staat wel dat het overgrote deel van de panden die Stadsgoed koopt de prostitutiebestemming zal verliezen. Mogelijk wordt een klein deel gebruikt om sekspanden van elders naar dit gebied te verplaatsen.

Het aankopen van panden is geen nieuw fenomeen in Amsterdam. NV Stadsgoed kocht de afgelopen jaren al ruim 80 panden in de binnenstad. Ook de NV Zeedijk heeft panden aangekocht en daarmee laten zien dat het een effectief middel is om de beheersbaarheid en leefbaarheid van een gebied te vergroten.

Burgemeester Cohen, wethouder Asscher en stadsdeelvoorzitter Amsterdam-Centrum Iping gaven vandaag een toelichting op de overeenkomst. Zij beschouwen deze transactie als een belangrijk moment in de geschiedenis van de Wallen. De tijden zijn veranderd en er is de afgelopen jaren een keiharde business ontstaan in het gebied waarbij witwaspraktijken leiden tot vermenging van de boven- en onderwereld. Buitenlandse vrouwen worden ingevlogen en er bestaan ondanks de legalisering van prostitutie in ons land sterke vermoedens van vrouwenhandel.
Er zijn geen plannen om de prostitutie op de Wallen weg te halen maar de grote concentratie van prostitutie zal moet worden verminderd om het gebied beheersbaar te houden. Een aantal grotere exploitanten heeft inmiddels na een Bibobtoets een vergunning ontvangen. Met dit beleid van de gemeente, waarbij criminele praktijken worden teruggedrongen zal dit gebied een stuk leefbaarder worden.

Binnenkort wordt het investeringsvoorstel besproken met de betrokken (deel)raadscommissies en op 11 oktober bespreekt de gemeenteraad de voorstellen.

Pb-165