Gemeente Wageningen

Wageningse archieven digitaal beschikbaar

Het Wagenings gemeentearchief digitaliseert. Burgemeester Van Rumund overhandigt digitale bestanden van het oud archief, het oud rechterlijk archief en een overzicht van de archieven die het gemeentearchief Wageningen beheert op een usb-stick aan de meest frequente archiefbezoeker in Wageningen, de heer Dr. Ir. A.C. Zeven. De bestanden zijn ook te raadplegen via de webpagina van het gemeentearchief Wageningen.

Met ingang van 20 september 2007 biedt het gemeentearchief Wageningen (GAW) onderzoekers en belangstellenden drie nieuwe handige hulpmiddelen. De inventarissen van het oud archief (1335-1815) en het oud rechterlijk archief (1542-1811) zijn namelijk op de gemeentelijke website geplaatst. Ook een overzicht van alle 155 archieven die het GAW beheert, staan op de Wageningse site.

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de herziening van de inventarissen van de twee oudste archieven van de gemeente Wageningen. De voormalige inventarissen dateerden uit de jaren dertig van de vorige eeuw en waren alleen in gedrukte of gestencilde vorm beschikbaar. Alles is nu in de computer gezet en alle stukken en beschrijvingen zijn opnieuw gecontroleerd.
Verder zijn de bestaande beschrijvingen op verschillende plaatsen aanzienlijk uitgebreid. Zo zijn bijvoorbeeld nu vele persoonsnamen in de inventarissen te vinden, een mooie handreiking voor met name de stamboomonderzoeker!
Daarnaast is er voor het eerst een volledig overzicht gemaakt van alle 155 grotere en kleinere archieven die bij het gemeentearchief Wageningen te vinden zijn. Ook dat overzicht vindt u op de gemeentelijke website.

Alle drie de documenten staan als pdf-bestand op de webpagina van het archief. Deze actie is een eerste stap in de gewenste verdere digitalisering van het gemeentearchief. In de toekomst moeten meer inventarissen digitaal worden ontsloten. Momenteel wordt nog onderzocht wat daarvoor de beste en meest haalbare manier is. Voorlopig is alvast met deze stap een eind tegemoet gekomen aan de wensen van veel archiefbezoekers.