Partij van de Arbeid

Den Haag, 20 september 2007

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over preconceptiezorg


1. Heeft u kennis genomen van het vandaag uitgebrachte advies van de Gezondheidsraad inzake preconceptiezorg?


2. Herinnert u zich de door de PvdA in januari 2006 uitgebrachte nota "Dring onnodige babysterfte in Nederland terug"?


3. Bent u het eens met de Gezondheidsraad dat adviezen en interventies met betrekking tot voeding en genotmiddelen, arbeidsomstandigheden, ziekten en geneesmiddelengebruik en erfelijkheidsaspecten niet als losse onderdelen moeten worden aangeboden, maar geïntegreerd?


4. Bent u het eens met de Gezondheidsraad dat protocollering van preconceptiezorg in medische richtlijnen noodzakelijk is?


5. Bent u het met de Gezondheidsraad eens dat bijscholing op het gebied van preconceptie zorg en - advisering voor verschillende beroepsgroepen noodzakelijk is?


6. Bent u het met de Gezondheidsraad eens dat een goede gegevensverzameling noodzakelijk is om het preconceptiebeleid te volgen en te verbeteren?


7. Bent u het met de Gezondheidsraad eens dat de ontwikkeling van een communicatiestrategie voor de voorlichting van de doelgroep noodzakelijk is?


8. Bent u het met de Gezondheidsraad eens dat centrale regie, voor monitoring, kwaliteitsborging en kennisinfrastructuur noodzakelijk is voor een effectief beleid in deze?


9. Bent u op grond van het nu door de Gezondheidsraad uitgebrachte advies bereid een centraal gecoördineerd programma voor preconceptiezorg op te zetten? Zo nee waarom niet? Zo ja, hoe, wanneer en in welke vorm gaat u dit opzetten en hoe gaat u dit financieren?