Gemeente Echt-Susteren


Koninklijke onderscheiding

Burgemeester Schaftenaar van de gemeente Echt-Susteren overhandigde vrijdag 14 september 2007 een Koninklijke Onderscheiding aan de heer Leon Widdershoven (geboren op 4 juni 1953) uit Susteren. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Widdershoven wordt in 1987 voorzitter van de stichting Asbestslachtoffers die opgericht is op initiatief van zijn moeder. Uit deze stichting is in oktober 1997 de Asbestslachtoffers Vereniging Nederland (AVN) ontstaan. Asbestslachtoffers en nabestaanden van overleden asbestslachtoffers kunnen bij de vereniging terecht voor informatie, begeleiding en advies. De heer Widdershoven besteedt veel aandacht aan de ondersteuning en begeleiding van individuele patiënten. Hij onderhoudt persoonlijke contacten met slachtoffers of nabestaanden. Mede door zijn inspanningen hebben de zorgverzekeraars en de ziekenhuizen besloten een kostbaar medicijn voor de asbestziekte mesothelioom op te nemen in het behandeladvies.

Koninklijke onderscheiding dhr. Widdershoven

Sinds 2003 ondersteunt de heer Widdershoven slachtoffers van asbestblootstelling bij het verkrijgen van een schadevergoeding via het Instituut Asbestslachtoffers door inschakeling van regionale contactpersonen. De voorzitter van de AVN is één keer in de drie weken aanwezig in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. Hij zorgt voor de opvang van de slachtoffers, voor voorlichting en voor een doorverwijzing voor een schadevergoeding naar het Instituut Asbestslachtoffers.

Daarnaast is de heer Widdershoven sinds 1996 actief als voorzitter van gemengde zangvereniging Sint Cecilia Mariaveld-Susteren en als collectant bij de stichting Brandwonden en de stichting Zonnebloem in de gemeente Echt-Susteren. De heer Widdershoven is werkzaam bij AGS Architecten & Planners in Heerlen.

De lustrumviering van de Asbestslachtoffers Vereniging vindt plaats op 15 september 2007 in de Jaarbeurshallen te Utrecht.

fotografie: Ed Hul