Voedsel en Waren Autoriteit

Interventiebeleid VWA wordt vernieuwd

20 september 2007 - nieuwsbericht

Meer aandacht voor zware overtredingen, geen sancties bij geringe overtredingen die niet tot risico's leiden en overtredingen beoordelen in relatie tot de omstandigheden. Dat zijn de kernpunten van het nieuwe interventiebeleid van de Voedsel en Waren Autoriteit dat op 1 januari 2008 in moet gaan.

Daarnaast gaat de VWA een aantal nieuwe werkwijzen inzetten, waaronder nalevingshulp aan ondernemers en schriftelijke afhandeling van overtredingen door de ondernemer. Deze nieuwe instrumenten verminderen de lastendruk voor ondernemers en helpen de ondernemer in de bedrijfsvoering. De VWA is ook van plan om betaalde herinspecties en herbemonsteringen voor levensmiddelen en diervoeder in te voeren op grond van EU-verplichtingen.

Vanuit het streven van de VWA om transparant te handelen, is het nieuwe interventiebeleid in concept beschikbaar. Ook wordt het voorgelegd aan de strategische klankbordgroep, het adviesorgaan van de inspecteur-generaal van de VWA. De VWA nodigt belanghebbenden uit hun inhoudelijke commentaar te leveren via het algemene e-mailadres van de VWA: info@vwa.nl onder vermelding van consultatie interventiebeleid. U kunt tot uiterlijk 2 november 2007 uw reactie inzenden.

Naast het algemene interventiebeleid wordt het interventiebeleid voor specifieke overtredingen in de verschillende sectoren opnieuw beoordeeld. Dit specifieke interventiebeleid per sector zal door de hoofdinspecteurs voor consultatie worden voorgelegd aan betrokken stakeholders.

Meer informatie:

- (voorlopig) Algemeen interventiebeleid VWA