Partij van de Arbeid

Den Haag, 20 september 2007

Vragen van het lid Kuiken (PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

over diversiteit bij leidinggevende functies binnen de politie


1. Heeft u kennisgenomen van het artikel in De Gelderlander van 15 september 2007 over de werving en selectie voor een nieuwe adjunct-korpschef bij de politie Gelderland-Zuid?


2. Bent u ook van mening dat het voor een open cultuur binnen de politie belangrijk is dat meer vrouwen en allochtonen op leidinggevende functies benoemd worden? Vindt u de gekozen criteria voor de werving en selectie in korps Gelderland-Zuid een goede manier om diversiteit te bevorderen?


3. Bent u bereid om bij de korpsbeheerder van het politiekorps Gelderland-Zuid te informeren naar de redenen waarom het niet gelukt is om een goede vrouw en/of allochtoon te vinden voor deze functie? Klopt het dat dit stukliep op ervaring binnen de politie, iets wat niet tot de functie-eisen hoorde? Wilt u de Kamer vervolgens informeren wat voor lessen er uit dit wervingstraject te leren zijn?


4. Ziet u een positie voor een pool van goed gekwalificeerde mensen, vrouwen en allochtonen, waaruit politie en andere overheidsorganisatie kunnen putten bij het bevorderen van de diversiteit? Wilt u de mogelijkheden onderzoeken om een dergelijke pool op te zetten?