Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 20 september 2007

Gemeente peilt meningen over toekomst bereikbaarheid

De gemeente Alkmaar werkt aan nieuw beleid op het gebied van verkeer en vervoer. Het beleidsplan bestaat uit een kaderstellende nota, waarin wordt bepaald welke richting het op moet gaan met het verkeer in Alkmaar, en enkele actieplannen, waarin maatregelen staan. Voor de kadernota, waaraan op dit moment wordt gewerkt, wil de gemeente graag ideeën voor de toekomst uitwisselen met belangstellenden, die zich betrokken voelen bij het thema bereikbaarheid. Het college wil daarvoor o.a. een adviesgroep instellen, waarin vertegenwoordigers van belangengroepen zitting kunnen krijgen. Iedereen kan zich aanmelden om ideeën aandragen; om deel te kunnen nemen in de adviesgroep moet men echter een belangengroep vertegenwoordigen.

Met het nieuwe beleid wil de gemeente Alkmaar inspelen op een snel veranderende wereld. Het autobezit neemt de komende jaren toe, en daarmee ook de behoefte aan meer wegen en parkeerplaatsen. Wat zijn daarvan de gevolgen voor de luchtkwaliteit, de openbare ruimte, en natuur en milieu? Waaraan heeft het bedrijfsleven behoefte? Met dit soort vragen houdt de gemeente rekening bij het ontwikkelen van nieuw beleid voor verkeer en vervoer. Het is zoeken naar een goede balans, met als doel: een stad die duurzaam bereikbaar is.

Cijfers en meningen
Als input voor de Kadernota Duurzame Bereikbaarheid wordt momenteel de reistijd gemeten van auto's op de radialen, de verbindingswegen tussen de buitenring en de binnenring/het centrum. Dit geeft een goed beeld van de situatie in de stad op dat moment. Daarnaast is het belangrijk te weten wat weggebruikers zelf vinden van de tijd dat zij onderweg zijn. Daarom is begin juni een enquête gehouden onder ruim 2200 automobilisten. Overal in de stad zijn automobilisten tijdens de spits naar hun mening gevraagd. Gevraagd werd naar de waardering voor de bereikbaarheid in het algemeen én op die dag. Bezoekers die naar het centrum kwamen, gaven gemiddeld een 6,3; mensen die voor hun werk naar het centrum kwamen, een 6,8. Bij het verlaten van het centrum gaven bezoekers een 6,6 en werknemers een 6,2. Voor de bereikbaarheid op de dag van de enquête gaven bezoekers een 7.

Wethouder Hansen van Verkeer & Vervoer: 'Anders dan vaak gedacht wordt, komt uit onder meer het Omnibusonderzoek naar voren dat veel mensen de bereikbaarheid van het centrum met een voldoende waarderen. Deze enquête bevestigt dit beeld. Niettemin vindt het college dat de bereikbaarheid beter moet en beter kan. Hoe, daar willen we graag over van gedachten wisselen met de weggebruikers zelf.'

Aanmelden voor de adviesgroep
De adviesgroep komt naar verwachting minimaal drie keer bijeen in november en december 2007. Deelname aan deze adviesgroep is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Belangstellenden kunnen zich vóór 1 oktober 2007 opgeven per post (postbus 53, 1800 BC Alkmaar, t.a.v. KDB) of via e-mail (kdb@alkmaar.nl), onder vermelding van naam, adres, e-mailadres, telefoonnummer en eventueel de belangengroep die men vertegenwoordigt. Er wordt gestreefd naar een brede samenstelling, waarin alle belanghebbenden vertegenwoordigd zijn. Belanghebbenden worden gevraagd naar hun mening over de toekomst van de bereikbaarheid in Alkmaar. Deelnemers aan de adviesgroep krijgen de gelegenheid om problemen aan te dragen en oplossingen te formuleren. Deze ideeën spelen een volwaardige rol bij besluitvorming. De politiek kan bij de uiteindelijke besluitvorming afwijken van het advies van de adviesgroep, maar dient hier argumenten voor aan te dragen. De gemeenteraad beslist over de samenstelling van de adviesgroep.