Gemeente Venlo


Venlo scoort goed op gebied van afvalscheiding

persbericht 20 september 2007

Venlo doet het goed op het gebied van afvalscheiding. Dat blijkt uit de evaluatie van het project Herijking Afval Inzameling 2003-2006 (HAI). Binnen dit project is een aantal maatregelen genomen die ervoor zorgen dat afval beter wordt gescheiden en dat 'de vervuiler betaalt.'

"De resultaten van het project Herijking Afval Inzameling stemmen mij niet ontevreden," aldus wethouder Twan Beurskens. "We hebben de vooraf gestelde ambitieuze doelen weliswaar net niet gehaald, maar uit de evaluatie blijkt dat Venlo zeer goed scoort op het gebied van afvalscheiding."

In 2006 is een scheidingspercentage van 62,2% behaald. Het doel van 65% is net niet gehaald, maar de 62,2% ligt wel ruim boven de landelijke doelstelling van 53% van het Landelijk Afvalbeheer Plan (LAP).

De totale afvalproductie is in 4 jaar tijd met 2% gestegen. "De HAI-doelstelling om de totale afvalproductie te laten dalen met 8% is dus niet behaald, maar wanneer we hier tegenover zetten dat landelijk een jaarlijkse groei van het afvalaanbod met 3% normaal is, dan is dit resultaat toch een succes," zegt wethouder Twan Beurskens.

Binnen het project zijn nog een aantal andere goede resultaten geboekt. Zo is het hergebruik toegenomen met 5,4%. In 2003 is de grijze container ingevoerd, waardoor ten opzichte van 2002 een sterke daling van het aanbod van huishoudelijk afval te zien is. De invoering van de grijze containers en ondergrondse containers heeft er daarnaast toe geleid dat de kwaliteit van de openbare ruimte is verbeterd.

De kosten van de afvalverwijdering kunnen beperkt blijven doordat de burgers het afval goed scheiden. In 2005 is door alle Limburgse gemeenten de vereniging AfvalSamenwerking Limburg (ASL) opgericht, die vanaf 2009 verantwoordelijk is voor de eindverwerking van al het huisvuil van heel Limburg. Dit levert vanaf 2009 voor de gemeente Venlo een voordeel op van ¤ 700.000 per jaar. Het dagelijkse beheer van het milieustation in Venlo is in 2007 overgegaan in de handen van Van Gansewinkel, dit heeft ook een aanzienlijke kostenbesparing opgeleverd.

Gedurende de projectperiode zijn een aantal betaalde inzamelvoorzieningen ingevoerd en aangepast, waarbij een eerlijke toedeling van de lasten centraal staat.

Zo is bij de toewijzing van het volume van de grijze container in 2003 gekeken naar de samenstelling van een huishouden. Een éénpersoonshuishouden betaalt daardoor minder dan een meerpersoonshuishouden. Met de invoering van de container is gelijktijdig de mogelijkheid van het onbeperkt aanbieden van grofvuil beëindigd. Het grofvuil moet nu bij het milieustation worden ingeleverd of aan huis worden opgehaald, beide tegen betaling. Bij het milieustation geldt vanaf 2006 een gedifferentieerd tarief voor partijen tot 1m3 en partijen van 1 tot 2m3.

Uit de stadspeiling blijkt dat het merendeel van de inwoners van Venlo tevreden is over de afvalinzameling. Er is wel behoefte aan meer locaties waar men het afval kan brengen. Ook wordt het vaker inzamelen van afval aan huis op prijs gesteld. De gemeente zal dan ook extra maatregelen treffen om het voor de burgers eenvoudiger te maken om afval te scheiden, bijvoorbeeld door het plaatsen van voorzieningen in wijken waar men o.a. blik en kunststof flessen kan inleveren.

De gemeente Venlo heeft in de periode 2003-2006 het project Herijking Afval Inzameling uitgevoerd met als doel de afvalinzameling kritisch tegen het licht te houden om verbeteringen en besparingen te realiseren.