Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 18 september 2007

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 18 september 2007. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder het kopje Stateninformatie.

Provincie houdt vast aan RijnGouwelijn door centrum Leiden GS zien geen andere mogelijkheid dan zonder medewerking van de gemeente Leiden de RijnGouwelijn volgens het bestaande plan te realiseren. Zij zijn bereid hiervoor hun zogenaamde doorzettingsmacht te gebruiken. Dat schrijven zij in een brief aan Provinciale Staten. Alleen als de gemeente Leiden voor 17 oktober komt met een alternatief tracé voor een ononderbroken lightrailverbinding door het centrum, is de provincie bereid hiervan af te zien. Op die datum beslissen namelijk Provinciale Staten over het definitieve ontwerp van de RijnGouwelijn. Lees het hele persbericht.

Vriendschapsverdrag Hebei en Zuid-Holland
De samenwerking tussen de provincie Zuid-Holland en de provincie Hebei in China is na een gecombineerde bestuurlijke en handelsdelegatie in september 2005 in een stroomversnelling gekomen. De samenwerking richt zich op het vergroten van economische mogelijkheden voor de Randstad door economische- en kennisuitwisseling te bevorderen. De provincies Hebei & Zuid-Holland werken nauw samen op het gebied milieu en water. De provincie Hebei is bezig met het ontwikkelen van een grote haven en wil daarbij graag gebruik maken van de kennis en ervaring uit de Rotterdamse haven. Om ervoor te zorgen dat Zuid-Holland tot de preferente relaties van Hebei gaat behoren, ondertekenen de provincies Hebei & Zuid-Holland een vriendschapsverdrag.

Meer fietsenstallingen bij bushaltes en treinstations Eén van de beleidsthema's uit het Provinciaal Verkeer- en Vervoersplan (PVVP) is ketenmobiliteit. Veilige en voldoende overstapmogelijkheden van fiets naar openbaar vervoer zijn hierbij belangrijke onderdelen. Met het vaststellen van de subsidieregeling 'fietsparkeren OV-knooppunten in Zuid-Holland' is het mogelijk om de aanleg van fietsenstallingen te subsidiëren. De subsidie (1,5 miljoen euro) is een extra impuls om samen met de andere partijen meer fietsenstallingen op trein- en busstations gerealiseerd te krijgen. De subsidie van de provincie wordt gebruikt voor fietsenstallingen die nu onvoldoende capaciteit en/of onvoldoende kwaliteit hebben en voor de aanleg van nieuwe stallingen en niet is bedoeld voor een bijdrage in de exploitatie van fietsenstallingen.

Het subsidiëren van de zogenaamde OV-fiets bij openbaar vervoer haltes, valt voorlopig buiten de subsidieregeling. Het subsidiëren van de OV-fiets kan mogelijk als ongeoorloofde staatssteun worden beschouwd. Dit risico willen GS niet nemen, zij hebben besloten om de kwestie van de OV-fiets aan te melden bij de Europese Commissie ter beoordeling of het gaat om ongeoorloofde staatssteun. Totdat hierover duidelijkheid is, wordt vol ingezet op het realiseren van overige fietsparkeervoorzieningen op openbaar vervoer haltes in Zuid-Holland. Afgelopen tijd zijn per treinstation de stallingswensen vastgesteld en uitgewerkt en is een inpassingsplan opgesteld. Definitieve afspraken over financiering en uitvoering van de maatregelen worden, nu de subsidieregeling is vastgesteld, gemaakt.

IODS-Adviescommissie verbreding A13
De provincie vraagt alle betrokken IODS-partijen en de gemeenten langs de A13 om mee te denken over de inpassing van de verbreding van de A13 in combinatie met de aanleg van de A13/16. Om een goede vergelijking te kunnen maken tussen de verbrede A13 en de A4 Midden-Delftland, moet nog een aantal aspecten onderzocht worden, zoals de aanpak van sluipverkeer, infrastructurele ingrepen en maatregelen om de leefbaarheid te verbeteren. De provincie neemt het voortouw om deze aspecten te inventariseren. De Adviescommissie IODS benadrukt dat zij er vanuit gaat dat IODS-projecten in Midden-Delftland bij een mogelijke keuze voor een verbrede A13 zonder meer doorgang zullen vinden.

Overschrijding aanrijtijden ambulances in Rijnmond zorgelijk Statenleden Lamers en Vural (beiden CDA) maken zich zorgen over de lange aanrijtijden van ambulances in de regio Rijnmond. Zij vragen aan GS wat de provincie kan doen om deze te bekorten. GS delen deze zorg. Dit blijkt ook uit het feit dat GS reeds drie maal de minister van VWS heeft gewezen op de problematiek in de regio. Echter, de afspraken over ambulancevervoer worden gemaakt tussen de zorgverzekeraars en de vervoerder (in dit geval Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond) op basis van het referentiekader dat door de minister is vastgesteld. De rol van de provincie op dit terrein is beperkt.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2093 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje Stateninformatie.

Woningbouwproductie in Zuid-Holland blijft achter
De afgelopen twee jaar hebben de Zuid-Hollandse gemeenten gezamenlijk 20% te weinig gebouwd. Het lukt wel om aan de wens van Provinciale Staten te voldoen om 50% van alle woningen binnenstedelijk te bouwen. Voor periode 2005-2009 zijn er voldoende woningbouwplannen ontwikkeld. Toch lukt het niet in deze periode de gewenste woningbouwproductie van 111.700 woningen te halen. Het aandeel sociale woningen van 30% wordt niet gehaald en er wordt onvoldoende voor senioren gebouwd. Dit blijkt uit de voortgangsrapportage van de provinciale Woonvisie (2005-2014) Lees het hele persbericht.

Restauratie Blauwe Wip en Mallemolen
Twee Zuid-Hollandse molens worden - mede dankzij een subsidie van de provincie Zuid-Holland - de komende tijd geheel gerestaureerd. De Mallemolen van de gemeente Gouda (bouwjaar 1863) staat al jaren zonder kap. Nu de molen op de Rijksmonumentenlijst is terechtgekomen, kan hij weer "maalvaardig" worden gemaakt. De Zuid-Hollandse subsidie bedraagt ruim 100.000 euro. De Blauwe Wip of Geremolen in Hazerswoude-Dorp (bouwjaar 1636) is eigendom van de Rijnlandse Molenstichting, die een veertigtal molens beheert. De restauratie van deze molen vormt het sluitstuk van een grootscheeps restauratieprogramma. De Blauwe Wip is scheefgezakt en maalt al jaren niet meer. Ook deze molen wordt opnieuw maalvaardig gemaakt. Het Zuid-Hollandse aandeel in de restauratiekosten beloopt bijna 130.000 euro.

Provinciale pagina in huis-aan-huis-kranten nader overwegen Met een initiatiefvoorstel vraagt de CDA-fractie om maandelijks een provinciale pagina te laten verschijnen in de Zuid-Hollandse huis-aan-huis-kranten. GS onderschrijven de wens om herkenbaar en transparant te communiceren met de inwoners van de provincie. En het middel van de provinciepagina is beproefd. Echter, gezien de kosten van deze communicatie-inspanning, willen GS de verschijningsfrequentie in een later stadium bepalen wanneer de zichtbaarheidsstrategie wordt vastgesteld in het kader van het project Provincie Nieuwe Stijl. In de Statenvergadering van 19 september is het initiatiefvoorstel van de CDA-fractie aangenomen.

Subsidies
Aan de Stichting Haganum Festival is een subsidie toegekend van 10.000 euro voor de uitvoering van de onderdelen Poetry Slam en Workshops binnen het Haganumfestival 2007. Eerder dit jaar was er al een voorschot uitbetaald.