Gemeente Heerlen

Gemeenteraad wil 1.111 euro voor 'Aod-op-nuj'

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerlen heeft de opdracht gekregen om, in principe, 1.111 euro beschikbaar te stellen voor het evenement 'Aod-op-nuj', als opening van het carnavalsseizoen 2007/2008. Dit gebeurde met een motie van de PvdA en de Stadspartij Heerlen die met 18 stemmen vóór en 15 stemmen tegen is aangenomen in de raadsvergadering van dinsdag 18 september.

Het evenement 'Aod-op-nuj' is de Heerlense variant op de opening van het carnavalsseizoen op 11 november. Het is vorig jaar voor de eerste keer gehouden en was een meteen al een happening waar veel burgers op af zijn gekomen. Om die reden ook zijn alle fracties in de gemeenteraad het erover eens dat 'Aod-op-nuj' voor Heerlen behouden moet blijven. Vooral ook omdat hiermee vele duizenden mensen gratis kunnen genieten van een stuk volkscultuur.

Manier
De manier waarop deze subsidie wordt verstrekt, stuit verschillende fracties echter tegen de borst. SP, Ouderenpartij Heerlen en CDA vonden dat ze het niet kunnen maken om de door de raad zelf vastgestelde regels over subsidieaanvragen, niet te volgen. Het college voegde daar nog aan toe dat de organiserende stichting Sjpas en Cultuur de subsidieaanvraag te laat heeft ingediend en ook nog geen verantwoording heeft afgelegd voor de startsubsidie die ze vorig jaar heeft ontvangen. Bovendien is de organisatie ook al meegedeeld dat de subsidies voor carnaval inmiddels al bijna allemaal een bestemming hebben.

In overleg
Burgemeester Toine Gresel deed nog een voorstel om de motie aan te houden en de wethouder in overleg te laten treden met de stichting, om zo de zaak op te lossen. Als dat overleg niet naar tevredenheid zou verlopen zou de motie dan alsnog in stemming kunnen worden gebracht. De indieners wilden daar echter niet op wachten. Ze pasten de motie aan in die zin dat de organisatie eerst verantwoording moet afleggen over vorig jaar voordat ze een nieuwe bijdrage kan ontvangen. Vervolgens brachten ze de aangepaste motie in stemming.

HEERLEN, 20 september 2007
Bureau Griffie
Monique Leurs
(045) 560 43 67
06 - 535 045 88
m.leurs@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s


---- --