Gemeente Heerlen

Gemeenteraad 18 september
Molenberg beschermd stadsgezicht

De gemeenteraad van Heerlen is akkoord gegaan met een voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders om de staatssecretaris te verzoeken om Molenberg aan te wijzen als beschermd stadsgezicht. Een en ander gebeurde in de raadsvergadering van dinsdag 18 september.

Al in een eerder stadium heeft de raad een positief standpunt ingenomen over de bescherming van stadsgezichten in Heerlen. Daarvoor zijn in 2002 Beersdal, Maria Christinawijk, Eikenderveld, Tempsplein-Hesselleplein en Leenhof aangewezen. Molenberg is toen niet aangewezen omdat toen nog grootschalige sloopplannen voor Molenberg op het programma stonden.

Van de baan
Inmiddels zijn die plannen niet meer van kracht. De sloopplannen voor met name de Stuytwijk zijn van de baan en de woningen zijn grotendeels gerenoveerd en aangepast aan de wooneisen van deze tijd.

Huisarchitect
Het stadsgezicht Molenberg bestaat uit de mijnwerkerskolonie Oud-Molenberg en de villawijk Molenbergpark (voor hoger mijnpersoneel). Het gebied en een groot deel van de woningen zijn ontworpen door Jan Stuyt, de huisarchitect van de toenmalige woningcorporatie Ons Limburg. De wijk is aangelegd in de periode 1912-1955. Bijzonder is de ŽhiërarchischeÂŽ opzet van Molenberg. Boven op de ÂŽbergÂŽ ligt de kolonie voor de mijnwerkers die overgaat in de villawijk voor hoger mijnpersoneel. De villawijk slingert als het ware door het beekdal en eindigt bij de voormalige directeurswoning van de Staatsmijnen aan de Akerstraat.

Het voorstel om de wijk aan te wijzen als beschermd stadsgezicht is ook voorgelegd aan de bewoners van de wijk. Geen van hen heeft daarop gereageerd.

HEERLEN, 20 september 2007
Bureau Griffie
Monique Leurs
(045) 560 43 67
06 - 535 045 88
m.leurs@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s


---- --