Leverbot ligt op de loer (voorlopige prognose) 20 sep 2007

Onderdeel: Animal Sciences Group

De record droogte in de maand april heeft de overwinterde slakkenpopulatie geen goed gedaan. De natte weersomstandigheden in mei en juni laten in juli een verjongde geïnfecteerde slakkenpopulatie zien. Uit de resultaten van het veldonderzoek blijkt dat de infectie in de slak eind augustus bijna volgroeid is. Door de relatieve droogte van de afgelopen weken is er over het algemeen door de slak nog geen infectie op het gras afgezet. Deze situatie kan snel veranderen. Indien bij voldoende neerslag water in de greppels of op het land komt te staan, wordt de infectie door de slak op het gras afgezet. De Werkgroep Leverbotprognose adviseert om schapen 4 â 6 weken na het voorkomen van deze situatie te behandelen. Voor bedrijven waar deze situatie zich niet voordoet, adviseren wij de definitieve prognose af te wachten.
Bij twijfel is het zinvol om bloedonderzoek te laten verrichten bij GD. Per diersoort (bij voorkeur dieren na hun eerste weideseizoen) zijn voor een goed onderzoek 5 monsters per leeftijdscategorie nodig.Indien mogelijk, moeten dieren naar goed ontwaterde percelen worden verweid.Wanneer uit onderzoek blijkt dat runderen moeten worden behandeld, dient dat bij melkgevende dieren te gebeuren gedurende het hele jaar aan het begin van de droogstand. In verband met het voorkómen van resistentie is het bij het behandelen van zowel schapen als rundvee van het grootste belang om het juiste gewicht van het dier te schatten of te meten, zodat de juiste dosis van het geneesmiddel wordt toegediend.
Medio november zal de Werkgroep een definitief advies uitbrengen.


* De Werkgroep Leverbotprognose is een samenwerkingsverband tussen de Animal Sciences Group, Wageningen UR en GD. De taak van de werkgroep is het voorspellen van de kans op leverbot infecties. Zij beoogt preventieve maatregelen en wil door het bevorderen van een strategische behandeling het geneesmiddelengebruik terugdringen

Contact
Cor Gaasenbeek
Tel. 0320 - 238 106
cor.gaasenbeek@wur.nl