VVD



Liberalisme

Groepsfoto ZS07
Deelnemers aan de zomerschool 2007

Gedragscode VVD in strijd met de liberale beginselen Aanstaande zaterdag, tijdens de Algemene Ledenvergadering in Veldhoven, legt het Hoofdbestuur van de VVD aan haar leden een gedragscode voor. Die code bevat regels rondom stijl en respect waar het interne debat in de partij aan zou moeten voldoen. Meent heeft Hoofdbestuur dat dit niet voldoende gebeurt dan behoudt zij zich het recht voor leden te royeren. lees meer

Milton Friedman, liberaal econoom en nobelprijswinnaar: A society that puts equality - in the sense of equality of outcome - ahead of freedom will end up with neither equality or freedom. The use of force to achieve equality will destroy freedom. On the other hand, a society that puts freedom first will, as a happy by-product, end up with both greater freedom and greater equality...lees meer.

vvd

20-9-2007

Nieuwe editie Liberaal Reveil

In het nieuwste nummer van Liberaal Reveil

...hekelt VVD-kamerlid Paul de Krom het beleid van het huidige kabinet, dat met de rug naar de toekomst staat. De wereld verandert snel, maar wij hoeven niet meer. Symboolpolitiek en goede bedoelingen verdringen gezonde ambitie. `Prestatie' en `concurrentie' zijn vieze woorden geworden. Veel publicitair geweld maskeert het totale gebrek aan een inhoudelijke agenda.

...beargumenteert Fleur de Beaufort dat juist liberalen zich tegen fractiediscipline en stemdwang moeten keren. Fractiediscipline is niet alleen in strijd met de grondwet, maar ook met de liberale beginselen. Het streven naar een zo groot mogelijke onafhankelijkheid past het beste bij het liberalisme dat immers uitgaat van de individuele vrijheid, óók van vertegenwoordigers. Een sterke liberale partij schuwt het debat niet en geeft haar fractieleden de ruimte om als onafhankelijke vertegenwoordigers, met inachtneming van de liberale beginselen, een eigen mening te vormen. Daarbij wordt het tijd dat men onder ogen ziet dat een interpretatie van de liberale beginselen tot uiteenlopende conclusies kan leiden en dus tot afwijkend stemgedrag.

...pleit Frans de Graaf voor een échte liberalisering van de postmarkt. Marktwerkingsoperaties slagen alleen indien de overheid zich ook daadwerkelijk van ingrijpen onthoudt. Als zij de markt echter teveel aan banden legt, of voortdurend met interventie dreigt, heeft dat een verlammende werking. Critici van de markt zien in de negatieve effecten van overheidsingrijpen bij halfslachtige liberalisering het bewijs van marktfalen. Het is dan echter niet de markt die te kort heeft geschoten maar de overheid die marktwerking onmogelijk maakte.

...bespreekt Uri Rosenthal de narigheid in de Partij van de Arbeid en de VVD naar aanleiding van de boeken Verloren slag: de PvdA en de verkiezingen van november 2006 en Daadkracht en duidelijkheid: vijf jaar crisis in de VVD. Ten aanzien van de democratisering in de VVD merkt de senator op: Het is tijd voor reparatiewerkzaamheden, zonder terug te willen naar de tijd dat een aantal prominenten en partijbaronnen de zaken naar hun hand zetten. Reparatie dus, geen restauratie.