Fundeon reikt onderwijsprijzen uit

20/09/2007 16:01



COLO Vereniging Landelijke Organen



Op donderdag 20 september organiseerde Fundeon, Kenniscentrum bouw en infra in Den Bosch haar tweede Relatiedag. Onder het motto 'Samen op de doorlopende leerweg' werden diverse nieuwe projecten gepresenteerd waar bedrijfstak en onderwijs samen aan werken, zoals een pilot infra in het vmbo, competentiegericht opleiden, EVC voor werkenden en BouwTalent/HBO Jobscore.

Werkgeversvoorzitter Han Hannink ging in zijn jaarrede nader in op de taken van de organisatie: "Fundeon zorgt voor een goede aansluiting tussen het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs. Daar horen de kwalificatiestructuur, examinering en leermiddelen bij. Verder is het adviseren van bedrijven over zaken als beroepspraktijkvorming van jongeren, functionele bijscholing van vakvolwassenen, loopbaantrajecten en HRM beleid een belangrijke taak. Tenslotte leveren we een bijdrage aan de instroom van voldoende mensen in de sector." Uitgangspunt is dat zoveel mogelijk zaken samen met partners, zoals scholen, organisaties in de bedrijfstak, samenwerkingsverbanden en leerbedrijven, uit te voeren.

Tijdens de Relatiedag werden ook diverse Bouw en Infra onderwijsprijzen uitgereikt:

Bouw en Infra leerling- /cursistenprijs

Beste Leerling in de Bouw: Willem Beverloo uit Culemborg
Willem Beverloo heeft zich een zeer betrokken en gedreven leerling getoond. Hij stelt hoge eisen aan zijn werk en aan zichzelf. Het roc noemt hem zeer leergierig. Zijn inzet en motivatie staan op bijzondere hoogte.

Beste leerling in de Infra: Mindi Hoogendoorn uit IJsselstein Mindi volgt de opleiding Monteur mobiele werktuigen bij SOMA College. Men waardeert de voortrekkersrol die zij als vrouw in de wereld van machinisten vervult. Haar vakbekwaamheid wordt geroemd. Mindi is door het SOMA College gekozen tot MBO-Uitblinker 2006-2007. Voor beiden was er een cheque van euro 500 en een beeldje.

Matumbu, Franck Ngoma uit Schiedam en Sander van Dijk uit Ermelo wonnen de tweede prijs en gingen met een cheque ter waarde van euro 250 naar huis.

Promotieprijs voor opdrachtgevers van leerlingbouwplaatsen in de bouw en infra

De promotieprijs is voor 2007 toegekend aan Stadsherstel Amsterdam N.V. Deze organisatie zorgt al tientallen jaren voor behoud van vakbekwaamheid. In alle bestekken van Stadsherstel Amsterdam staat beschreven dat het project als leerlingbouwplaats moet worden uitgevoerd. Kansarme jongeren krijgen een kans om forten te herstellen. Zo worden ze voorbereid op een opleiding of een reguliere baan. Maar er is ook aandacht voor andere opleidingen, zoals restauratiemedewerker.

Andere genomineerde was de Dienst Vastgoed Defensie uit Tilburg. Beste Leerbedrijf in de bouw en infra

De titel Beste Leerbedrijf in de bouw en infra 2007 ging naar Moes Bouwgroep / Moes Facilitaire Diensten B.V. uit Zwolle. Het bedrijf leidt al heel lang op en heeft daarmee goed oog voor de toekomst. Ruim 10% van het personeelsbestand bestaat nu uit leerlingen. Dat moet toenemen tot 20%. Nu heeft men zo'n veertig leerlingen op alle niveaus en twintig stagiaires. Leerlingen moeten bewust kiezen, hetgeen goed aansluit op de huidige onderwijsontwikkelingen. In de opleiding en scholing komt de gehele beroepskolom in beeld en er is veel aandacht voor doorstroom. Door het samen opleiden van Bouw- en UTA-CAO'ers is sprake van het doorbreken van horizontale carrièrelijnen.

Overige genomineerden waren Bouwbedrijf Van Dinther uit Schaijk en Mulder Obdam Bouw BV uit Obdam.

Fundeon erespeld

Wie zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor het beroepsonderwijs en/of scholing in de bouw en infra komt in aanmerking voor een gouden of zilveren Fundeon erespeld. De gouden Fundeon erespeld is dit jaar toegekend aan Cees van Schaik uit Nijmegen.

Cees van Schaik was twintig jaar secretaris van de NVOB-afdeling Nijmegen, betrokken bij de oprichting van het samenwerkingsverband BORN Nijmegen en zat twintig jaar in het bestuur van dit samenwerkingsverband. Zo'n zelfde periode maakte hij ook deel uit van de RCB-bouw regio Nijmegen. In z'n eigen bedrijf heeft hij zeer veel jongeren de kans gegeven een opleiding te volgen. Nu neemt hij jonge mensen met belangstelling voor de bouw mee naar bouwplaatsen om ze een beter beroepsbeeld te geven.

Zilveren Fundeon erespelden gingen naar:

- Wim Joosen uit Breda

- Henk Lagendijk uit Rotterdam

- Hennie Lammers uit Dinxperlo

- Antoon Rooks uit Lichtenvoorde

- Wim Verbeek uit Sinderen

- Paul Zeegers uit Maastricht