Description: De alternatieven voor landbouw zijn een continue punt van aandacht. Op zondag 9 september is een shura met de lokale agrariërs gehouden in het PRT-huis op Kamp Holland. Doel van dit overleg was alternatieven voor de papaverteelt te bespreken.

Ministerie van Defensie

ACTUEEL

20-09-2007 16:00

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

De projecten kwamen tot stand in nauwe samenwerking met de lokale bevolking - Foto: corporal Jamie Osborne

De alternatieven voor landbouw zijn een continue punt van aandacht. Op zondag 9 september is een shura met de lokale agrariërs gehouden in het PRT-huis op Kamp Holland. Doel van dit overleg was alternatieven voor de papaverteelt te bespreken. Het Provinciaal Reconstructie Team is voornemens gratis zaad en kunstmest uit te geven.

De organisatie Development Alternative International (DAI) bezocht Tarin Kowt op 10 september voor een driedaags bezoek om te bezien of ze in de provincie aan het werk kunnen. De DAI was in Uruzgan om informatie te verzamelen over een drietal projecten die het wil uitvoeren: een irrigatieproject, een wegenbouwproject en de renovatie van overheidsgebouwen. De DAI heeft al een tijdelijk kantoor in Tarin Kowt maar is van plan om daar een vaste vestiging te openen.

Het Australische Reconstruction Task Force (RTF) heeft twee grote constructie projecten afgelopen week afgerond in de provincie Uruzgan. In Tarin Kowt is het ziekenhuis uitgebreid en gerenoveerd en een gezondheidscentrum gebouwd. Het project dat eind 2006 startte is volgens planning op 16 september geopend door de taakgroep en de lokale aannemers.

Het ziekenhuis is nu één van de meest ontwikkelde medische centra in het zuiden van Afghanistan geworden en vervult een voorname rol in deze provincie. Het ziekenhuis is uitgerust met een nieuwe watervoorziening, een nieuwe keuken, een revalidatie afdeling bestaande uit gescheiden zalen voor mannen en vrouwen, een onderzoeksruimte, opslagruimten en röntgenfaciliteiten en een quarantaine zaal. De kosten van de renovatie bedroegen 700.000 dollar. Het Yaklengah gezondheidscentrum dat zich 10 kilometer ten zuidwesten van Tarin Kowt bevindt, is met een budget van 300 000 dollar gerenoveerd. Het resultaat is een verbeterde gezondheidszorg en watervoorziening.

Het Afghaanse leger blijft zich verder ontwikkelen, door verschillende opleidingen en training worden de vaardigheden van de Afghaanse militairen naar een hoger niveau gebracht. In Tarin Kowt wordt onder leiding van de Australiërs een genietraining gegeven aan Afghaanse militairen. In Afghanistan is het de enige training die op dit gebied gegeven wordt, terwijl genisten in een IED-rijk (geïmproviseerde explosieven) gebied als Zuid-Afghanistan een belangrijke rol spelen.

Het Afghaanse leger is een zeer jong leger. De militairen komen vaak net uit de basistraining als ze bij genietraining verschijnen. Ze zijn gelegerd in Kandahar maar spenderen drie maanden in Tarin Kowt met de Nederlandse, Australische en Amerikaanse troepen, waar ze vervolg- en gespecialiseerde trainingen krijgen. Het geniegedeelte duurt vier weken.

Gedurende deze weken krijgen ze verschillende trainingen waaronder IED-awareness, obstakel- en routeverkenning en de meer geavanceerde constructievaardigheden. Het werkt, want de ANA-militairen gaan mee met operaties om in de praktijk te laten zien wat ze geleerd hebben. Ze hebben al verschillende constructietaken buiten de poort gedaan. Ze zijn de pioniers als het gaat om dit werk binnen Afghanistan en ze zullen zich in de toekomst moeten blijven ontwikkelen.

De training heeft interesse gewekt bij andere landen die in Afghanistan actief zijn. De Canadezen willen een soortgelijk programma verzorgen.

De afgelopen week is er intensief door Nederlandse en Afghaanse eenheden gepatrouilleerd in de omgeving van Deh Rawod. Dat heeft slechts geleid tot enkele vuurcontacten. Ook patrouilles rond Mirabad en Chora raakten afgelopen week enkele keren in vuurcontact. In sommige gevallen werd daarbij assistentie verleend door de Apache-gevechtshelikopter. F-16âs zijn de afgelopen week meerdere keren ingezet in de provincie Helmand waar zij ISAF-grondeenheden ondersteunden. Bij alle vuurcontacten vielen aan zijde van de tegenstander mogelijk slachtoffers.

Gerelateerde links:
Gezondheidszorg Uruzgan in de steigers