AutoRai

De nieuwe Toyota Land Cruiser V8: 'King of the roads' met twee wereldprimeurs

(9/20/2007)
De nieuwe Land Cruiser V8, Toyotaâs topmodel uit het modellengamma, zal binnenkort zijn debuut maken op de Europese markt. De Land Cruiser V8 kent twee wereldprimeurs; het Crawl Control-systeem en het 4-Wheel Active Height Control en Adaptive Variable Suspension-systeem.

Deze achtste generatie heeft hetzelfde allesovertreffende off-roadvermogen als zijn illustere voorgangers, maar is verfijnder, comfortabeler en biedt superieure rijkwaliteiten. Hij wordt leverbaar met een V8 benzine- (445 Nm) en een gloednieuwe V8 dieselmotor (650 Nm) en is verkrijgbaar als vijf- en zevenzitter.

Land Cruiser hoofdingenieur Sadayoshi Koyari legt het ontwikkelingspatroon van deze nieuwe generatie als volgt uit: âAl ruim 50 jaar zijn er drie kernwoorden die de basis vormen voor elke generatie Land Cruiser: krachtig, duurzaam, betrouwbaar. We konden ook kiezen voor een revolutionaire verandering, maar we hebben besloten om het vertrouwen in de Land Cruiser als basisconcept te gebruiken. Bij de nieuwste generatie moesten we de loyaliteit van de Land Cruiser-rijder erkennen en wilden we deze mensen een auto bieden die hun vertrouwen niet schaadt.â

Het nieuwe model is gebouwd op een geheel nieuw ontworpen platform met een zeer stijf ladderchassis ontwerp. De lengte is vergroot naar 4.950 mm en de wielbasis is 2.850 mm gebleven. De hoogte varieert van 1.865 mm tot 1.910 mm, afhankelijk van het type wielophanging, en de auto is
1.970 mm breed.

De nieuwe Land Cruiser V8 is leverbaar met een gloednieuwe 4.5 D-4D V8 dieselmotor in combinatie met een nieuwe automatische sequentiële transmissie met 6 versnellingen. Deze motor levert maar liefst 650 Nm bij een toerental tussen 1.600 en 2.800 omw/min en 286 pk bij een toerental van 3.600 omw/min. Het gecombineerd brandstofverbruik bedraagt 10,2L/100 km (EC-norm), een verbetering van 4% ten opzichte van de vorige 4.2 TD 6-cilindermotor, gebaseerd op de Europese gecombineerde cyclus.

Het model is ook leverbaar met een verbeterde 4.7 VVT-i V8 benzinemotor, in combinatie met een automatische transmissie met 5 versnellingen, die 445 Nm bij 3.400 omw/min levert en 288 pk bij 5.400 omw/min. Deze benzinemotor heeft een gecombineerd brandstofverbruik van 14,4L/100 km (EC-norm), een verbetering van 12%, gebaseerd op de Europese gecombineerde cyclus.

Twee wereldprimeurs
De volgende geavanceerde nieuwe technologieën maken van de nieuwe Land Cruiser V8 een echte all-roader:

* âs Werelds eerste Crawl Control-systeem, leverbaar in combinatie met de benzinemotor, bedient automatisch de motor en de remmen om een lage snelheid vast te houden en voorkomt spinnen en blokkeren van het wiel. De bestuurder hoeft alleen maar te sturen wanneer hij of zij in extreme off-roadsituaties rijdt.
* âs Werelds eerste 4-Wheel Active Height Control en Adaptive Variable Suspension (4W AHC & AVS-systeem)*, dat voor het eerst de ophanging van alle vier de wielen met elkaar verbindt en tevens een nieuw systeem biedt dat de veerkarakteristiek regelt.
* Europaâs eerste Kinetic Dynamic Suspension-systeem (KDSS)*, dat actief de stabilisatorstangen voor en achter in stelling brengt door gebruik te maken van twee hydraulische cilinders.
* Een nieuw ontwikkeld Torsen(TM) middendifferentieel met beperkte slip (LSD).

* Volledig nieuw ontwikkeld klimaatbeheersingssysteem voor maximaal comfort voor alle inzittenden.


* afhankelijk van uitvoering

Het nieuwe model bevat ook een breed scala aan geavanceerde veiligheidssystemen zoals het nieuw ontwikkelde Multi Terrain ABS, Vehicle Stability Control, Hill Assist Control en tot wel 14 airbags (inclusief knie-airbag voor bestuurder en voorpassagier).

De nieuwe Land Cruiser V8 zal op 24 oktober in Europa worden onthuld op de St-Petersburg Motor Show (Rusland). De Land Cruiser V8 is in Nederland leverbaar vanaf februari 2008. Consumentenprijzen zijn nog niet bekend.