Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Niet 10 maar 18 ID-banen met anderhalf jaar verlengd

De deelgemeente Feijenoord heeft geld vrijgemaakt voor het verlengen van maximaal 18 Instroom- en Doorstroom(ID)-banen op vitale functies.

Meerderheid steunt PvdA-amendement
Het oorspronkelijke voorstel van het dagelijks bestuur was om 10 Instroom- en Doorstroombanen voor anderhalf jaar te verlengen, maar een meerderheid van de deelraad steunde 13 september een amendement van de PvdA met het voorstel om een hoger bedrag uit de reserves te benutten, waardoor 18 ID-banen verlengd kunnen worden.

Sceptisch
Henk van Rijn (Leefbaar Rotterdam) was sceptisch over dit onderwerp. Hij stelde dat in de regeling voor de ID-banen is bepaald dat mensen uiteindelijk moeten doorstromen naar een reguliere baan. De deelgemeente zou volgens hem het goede voorbeeld moeten geven door zelf de ID-ers die er werken in vaste dienst te nemen.

Deelgemeente houdt zich aan de regels
Voorzitter Dagmar Oudshoorn gaf aan dat de deelgemeente Feijenoord één dame van boven 55 jaar als ID-er heeft werken en dat zij volgens de aangescherpte regeling haar ID-baan houdt, dus de deelgemeente houdt zich aan de regels.

Vitale functies
Oudshoorn benadrukte in de raadsvergadering dat het bij de verlenging gaat om de meest vitale functies, dat wil zeggen dat het ook functies kunnen zijn waarbij de ID-er al is doorgestroomd naar een vaste baan. Deniz Çatikkas (PvdA) wilde weten of alleen ID-ers voor die 18 te verlengen functies in aanmerking komen of dat ook anderen kunnen solliciteren. Oudshoorn antwoordde dat de procedure nog niet vaststaat. "Het kan zijn dat er functies overblijven en hoe het in dat geval zal gaan, moeten we nog bekijken."

Budget
Het dagelijks bestuur zal met de directies van de instellingen overleggen welke vitale functies in aanmerking komen voor de verlenging. De gemeente betaalt een deel van de kosten van de verlening. Voor de hele stad is budget vrijgemaakt voor maximaal 240 ID-banen bij deelgemeentelijke welzijnsinstellingen. De deelgemeenten dragen 11.250 euro per ID-baan bij.

Motie
De PvdA diende ook een motie in waarin het dagelijks bestuur werd opgedragen om bij het definiëren van vitale functies de doelstelling van het begrotingsprogramma Welzijn een belangrijke rol te laten spelen, te weten 'het verstevigen, stimuleren en professioneel ondersteunen van sociale samenhang en verenigingsleven'. Ook moeten de knelpunten meewegen die ontstaan bij de tot nu toe met ID-functies ondersteunde organisaties van bewoners.

Stemverhouding
De motie werd aangenomen met dezelfde stemverhoudingen als het voorstel en het amendement. Drie leden van Leefbaar Rotterdam stemden tegen, de anderen vóór (tien leden van de PvdA, twee leden van Leefbaar Rotterdam, en één raadslid van het CDA).