Gemeente Delft

Extra instroom bij Combiwerk

In 2007 en 2008 wordt de wachtlijst voor sociale werkvoorziening teruggedrongen. Door de inzet van eenmalige rijksgelden en lokale uitkeringsmiddelen kunnen in ieder geval 11 fte mensen duurzaam instromen bij Combiwerk. Daarnaast worden mensen op de wachtlijst via onderzoek en training beter voorbereid op het werken in de sociale werkvoorziening. B&W heeft dit voorstel afgelopen dinsdag vastgesteld en op 1 november wordt het voorstel behandeld in de gemeenteraad.

Lokaal en landelijk heeft het terugdringen van de wachtlijst grote aandacht. In Delft staan 167 personen op de wachtlijst om aan de slag te gaan in de sociale werkvoorziening. Uitgezonderd jongeren die met voorrang aan de slag kunnen, duurt het in het algemeen twee jaar voordat mensen geplaatst worden. Dit vanwege beperkte rijksgelden. Vanuit het Rijk is recent met de amendementen Irrgang en Verburg/Bussemaker eenmalig ruim ¤ 300.000 beschikbaar voor het aanpakken van de Delfftse wachtlijst. Dit bedrag komt ten goede aan plaatsing van mensen, aan wachtlijstonderzoek en aan cursussen. Mensen gaan beter begeleid worden tijdens de periode op de wachtlijst, omdat geconstateerd is, dat er zich in toenemende mate ernstigere handicaps en beperkingen, psychische problematieken, schulden en taalproblemen voordoen.

Naast de landelijke overheid investeert ook de gemeente Delft fors in het terugdringen van de wachtlijst. Er zijn mensen die nu eerder geplaatst kunnen worden bij Combiwerk én die daarvoor een bijstanduitkering ontvingen. De gemeente zet bijna ¤ 300.000 aan uitkeringsgelden diee nu bespaard worden weer in, om nóg meer mensen van de wachtlijst af te halen. Door deze combinatie van middelen kunnen minimaal 11 fte's uit Delft duurzaam instromen vanuit de wachtlijst.

De amendementen zijn incidentele oplossingen om de omvang van de wachtlijst terug te dringen. Door recente wetsvoorstellen en de op stapel staande modernisering van de SW-wetgeving komen er meer mogelijkheden om de wachtlijst aan te pakken. Voorstellen voor langdurige en structurele aanpak van de wachtlijst zijn in voorbereiding. Hierbij wordt onder andere gedacht aan activeringstrajecten, zodat mensen niet onnodig thuis zitten.



Gemeente Delft