Aidswezen: organisaties verheugd over passage in Rijksbegroting

20/09/2007 16:39



STOP AIDS NOW!



De Nederlandse aidsbestrijding is zeer verheugd over de passage in de Rijksbegroting waarin de regering zich sterk maakt voor sociale vangnetten in landen die het zwaarst door de aidsepidemie worden getroffen. Deze zomer hebben AWEPA, IAVI , UNICEF en STOP AIDS NOW! bij minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking gepleit voor een systeem van sociale zekerheid, bijvoorbeeld in de vorm van pensioenen en kinderbijslag voor aidswezen en hun verzorgers.

In Afrika hebben nu al 12 miljoen kinderen één of beide ouders verloren door aids. Dit aantal zal de komende jaren groeien. De opvang van deze kinderen - vaak door opa's, oma's, of door mensen uit de omgeving - wordt steeds moeilijker door het groeiend aantal weeskinderen en door de hardnekkige armoede die toeneemt doordat kostwinnende ouders ziek of gestorven zijn. Opvang van deze kinderen in weeshuizen is onwenselijk en in de meeste landen ook onbetaalbaar.

De Nederlandse regering ontwikkelt strategieën om de achterstanden in het behalen van de Millennium Ontwikkelingsdoelen van 2015 te verkleinen.In dat licht riep aartsbisschop Desmond Tutu samen met bovengenoemde organisaties tijdens een bijeenkomst in de Eerste Kamer de Nederlandse regering op zich sterk te maken voor inkomenssteun voor huishoudens met kwetsbare kinderen. Het onderwerp 'sociale vangnetten' is nu terug te vinden in de beleidsvoornemens van 2008. De organisaties vertrouwen erop dat de regering hier vervolgens handen en voeten aan geeft.

Ministers uit 13 Afrikaanse landen hebben in 2006 de "Livingstone Call for Action" opgesteld. Daarin pleiten ze voor Sociale Bescherming - "Social Protection"- als een fundamenteel mensenrecht. Het actieplan vraagt onder meer aandacht voor inkomenssteun voor huishoudens met kwetsbare kinderen. Hierbij kan gedacht worden aan een systeem van sociale pensioenen en kinderbijslag. Sociale Bescherming moet meer aandacht krijgen in de ontwikkelingsplannen van de Afrikaanse regeringen én in de langjarige steun van internationale donoren, aldus de Livingstone verklaring.