Ingezonden persbericht


Persbericht

AVS-onderzoek: Schoolleiders pakken BSO-verplichting constructief op

AVS: Wachtlijstproblemen BSO zeer relatief

Utrecht, 20 september 2007. Uit onderzoek van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) blijkt dat bijna alle scholen aan de nieuwe wettelijke eis, waardoor zij verantwoordelijk zijn voor de aansluiting tussen school en buitenschoolse opvang (BSO), voldoen. Wel geven de directeuren aan meer kwaliteit en maatwerk te willen leveren dan momenteel, door de (te) snelle invoering, mogelijk is. Juist dáár zou de aandacht op gericht moeten zijn, niet op de wachtlijsten.

Ton Duif, voorzitter AVS: "Nederland telt 1,5 miljoen kinderen in het primair onderwijs. Daarvan staan er zo'n 20.000 op een wachtlijst voor BSO. Dat is dus slechts 1,3%. Bovendien komen er dit schooljaar zo'n 35.000 plaatsen bij door de enorme inspanningen van de scholen en opvangorganisaties. Dan moeten we nu dus stoppen met alle energie te steken in de kwantitatieve oplossing van het probleem, en ons gaan richten op de kwaliteit die kinderen en ouders mogen verwachten."

Het onderzoek vond plaats in september, ná de invoering van de nieuwe wet, onder 1493 schoolleiders. Veel respondenten geven aan dat huisvesting, goede afspraken tussen de betrokken partijen (opvang, ouders, school), medewerking van gemeenten, pedagogische afstemming, visie, tijd en financiën de grootste knelpunten zijn. Ton Duif, AVS: "Schoolleiders hebben hun kostbare tijd gestoken in het voldoen aan de wet. Nu willen zij verder met de ontwikkeling van dagarrangementen die ook kwalitatief en qua pedagogische visie aansluiten bij de school en bij wat kinderen en ouders echt willen. Maar, zo geven zij aan, hiervoor hebben ze wel meer tijd, ondersteuning en geld nodig."

De maatschappelijke discussie richt zich nu vooral op het wegwerken van de wachtlijsten. De daartoe aangedragen oplossingen, zoals uniformering van de schooltijden en vijf dagen per week van 08.00 tot 14.00 uur naar school, zijn geformuleerd vanuit het (commerciële) probleem van de opvangorganisaties. Hierbij wordt geen rekening gehouden met pedagogische en didactische problemen die dit teweeg kan brengen bij de kinderen om wie het voornamelijk gaat; kinderen van 4 en 5 jaar oud. Ton Duif, AVS: "Dit betekent een oplossing voor 1,3% van de kinderen. Maar wat betekent het voor de overige 98,7%? Bijna de helft van de schoolleiders geeft aan eventueel zelfs de schooltijden aan te willen passen. Heb nu eens vertrouwen in de professionaliteit en het oplossend vermogen van de professionals op de werkvloer en dicteer geen (schijn)oplossingen van bovenaf. Alleen op die manier kunnen oplossingen ontstaan die voor alle betrokkenen werken."

Zeker nu uit dit representatieve onderzoek blijkt dat schoolleiders niet weglopen voor hun verantwoordelijkheid, pleit de AVS er voor niet opnieuw te kiezen voor korte termijn oplossingen. De randvoorwaarden 'tijd' en 'geld' moeten dan wel beter ingevuld worden, maar de schoolleiders hebben aangetoond dit vertrouwen waard te zijn. Ton Duif, AVS: "Het veld heeft een fantastische start gemaakt, ondanks de manier waarop 'de politiek' de invoering van nieuwe wet heeft doorgedrukt. Geef ze nu ook de mogelijkheid verder te werken aan de oplossing van dit maatschappelijke probleem: integraal, afgestemd op de lokale noden."

Het onderzoeksverslag en volledige onderzoek kunt u nalezen op www.avs.nl onder Nieuws. Nadere informatie: Marc Mathies, 030 2361010 / 06 12 946413

---- --