Persbericht Wageningen UR: nr 063, 20 september 2007

Professor Ruud Huirne wordt algemeen directeur Social Sciences Group van Wageningen UR

Per 1 januari 2008 is prof.dr.ir. R.B.M. (Ruud) Huirne (44) benoemd tot algemeen directeur van de Social Sciences Group van Wageningen UR (Universiteit en Researchcentrum). Hij volgt dr. Jan Blom op die met pensioen gaat.

Ruud Huirne is sinds begin 2004 algemeen directeur van de Animal Sciences Group van Wageningen UR en daarnaast bijzonder hoogleraar Economie van Diergezondheid en Voedselveiligheid aan Wageningen Universiteit. Voordien was hij, naast zijn hoogleraarschap, directeur van het Institute for Risk Management in Agriculture (IRMA), een functie die hij nog steeds vervult. IRMA houdt zich op wetenschappelijke grondslag en als onafhankelijk instituut binnen Wageningen UR bezig met het inventariseren en beheersen van risico's in de agrarische sector. Van november 2001 tot maart 2004 was hij naast zijn hoogleraarschap tevens directeur Wetenschap bij de Social Sciences Group van Wageningen UR.

Ruud Huirne studeerde cum laude af in de Agrarische Economie aan Wageningen Universiteit en promoveerde in 1990 op het proefschrift Computerized Management Support for Swine Breeding Farms.

De Social Sciences Group van Wageningen UR bestaat uit het Departement Maatschappijwetenschappen van Wageningen Universiteit en het onderzoekinstituut LEI. Door onderzoek en onderwijs richt de groep zich op het bevorderen van de kwaliteit van voeding, leefomgeving en leefomstandigheden in de (internationale) samenleving. Dat gebeurt door de inzet en samenwerking van verschillende economische en sociaal-wetenschappelijke disciplines. Vragen rond economie, cultuur en natuur krijgen daardoor binnen de groep op een evenwichtige manier aandacht. De Social Sciences Group behaalde in 2006 een omzet van 55 miljoen euro. Er werken 700 mensen.

In afwachting van de benoeming van zijn opvolger als algemeen directeur van de Animal Sciences Group zal Huirne naast het directeurschap van SSG deze functie blijven vervullen.

De Animal Sciences Group doet onderzoek naar en geeft wetenschappelijk onderwijs over de verschillende functies die dieren in onze maatschappij vervullen. Bij de Animal Sciences Group werken circa 900 medewerkers. Zij heeft grote vestigingen in Lelystad (Veehouderij, Infectieziekten en Producten) en in Wageningen (Departement Dierwetenschappen van Wageningen Universiteit), alsook acht praktijkcentra verspreid over heel Nederland.